Hlavní obsah
Článek

Při sledování legendárních českých filmů, a komedií zvláště, se i po letech divák skvěle baví. Natáčení některých z nich ale vždy třeskutě veselé nebylo. Pojďme si napříč naší filmovou historií připomenout pětici českých snímků, jejichž natáčení poznamenala smrt některého z herců.

Hej rup! (1934)

Při natáčení téhle slavné sociální komedie s Voskovcem a Werichem v hlavních rolích došlo k nečekané nehodě se smrtelnými následky. Možná si pamatujete na scénu s parním válcem. Právě pod ním našel smrt herec jedné epizodní role Adolf Marek, kterému bylo v té době už čtyřiašedesát let. Ten v době natáčení už prý špatně chodil a v nestřeženém okamžiku na něj začala padat kulisa. Když uskakoval, spadl přímo pod jedoucí parní válec a na místě zemřel.

Šíleně smutná princezna (1968)

Pohádka plná skvělých hitů, která ani po letech neztratila nic ze svého humoru, mohla ve výsledku vypadat trochu jinak. Posuďte sami. Tatínka princezny Heleny měl původně totiž hrát Rudolf Deyl mladší. Původního představitele krále Dobromysla stihl smrtící infarkt v průběhu natáčení, kdy už měl natočeno víc než polovinu scén. Výroba filmu byla na pár dní zastavena. Do role byl po nečekané smrti Deyla obsazen Bohuš Záhorský a již natočené scény se musely znovu přetáčet.

Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974)

V okamžiku, kdy se točila jedna z exteriérových scén na břehu Vltavy, se při rozhovoru s Vladimírem Menšíkem nečekaně skácel k zemi oblíbený představitel tlouštíků Jan Libíček. Přivolaná záchranka odvážela do nemocnice Libíčka v bezvědomí. Ještě během převozu však dvaačtyřicetiletý Libíček zemřel. V té době měl silnou cukrovku i vážné urologické problémy. Z lékařů měl prý podle kolegů panický strach a vážné zdravotní neduhy házel za hlavu. Roli vodníka Aloise převzal narychlo Zdeněk Řehoř.

Krakonoš a lyžníci (1980)

V exteriérech zasněžených Krkonoš zase naposledy vydechl oblíbený představitel vedlejších a malých rolí Václav Lohniský, který v paměti všech už navždy zůstane úlisným šplhounem Hujerem z večerní školy ve filmu Marečku, podejte mi pero! (1975). V jednom ze svých posledních záběrů měl Lohniský na lyžích sjet z kopce. To už mu však osud nedopřál. Nahoře na kopci se herec stižen v pořadí už svým třetím infarktem skácel k zemi a zemřel. Bylo mu 59 let.

Na střeše (2019)

Scénář ke svému druhému celovečernímu filmu napsal herec a režisér Jiří Mádl už v roce 2011. O představiteli hlavní role měl jasno od začátku. S vitálním Janem Třískou (†80) si plácl a příprava natáčení už byla v plném proudu. Těsně před začátkem natáčení však osmdesátiletý Jan Tříska tragicky zemřel po pádu z Karlova mostu do Vltavy. Natáčení bylo odsunuto a hledal se nový hlavní představitel. Do kin přišel film před nedávnem a úspěch v hlavní roli penzionovaného profesora Rypara slaví Alois Švehlík.

Reklama

Další články

Načítám