Hlavní obsah
Článek

Herečka Susan Sarandon (65) způsobila pěkný poprask. Její sobotní interview s kolegou Bobem Balabanem totiž zvedlo ze židle Katolickou ligu a její spřízněnce v celých USA. Susan totiž hovořila o papeži Janu Pavlu II. a chtěla zdůraznit, že nemluví o tom současném – Benediktu XVI. Použila přitom slovo „nacista“.

Hvězda hovořila o svém snímku Mrtvý muž přichází z roku 1995 a během interview pronesla větu: „Poslední papež, ne ten nacista, kterého máme teď.“

Američtí katolíci začali okamžitě šílet a prezident Katolické ligy – vlivné lobbystické církevní organizace v USA – vydal prohlášení, v němž označil Susan „opovrženíhodnou“ osobou, která nemá žádnou úctu ke katolické církvi.

Joseph Alois Ratzinger – papež Benedikt XVI. – nastoupil do Hitlerjugend v roce 1941, kdy dosáhl čtrnácti let. Od roku 1939 se museli povinně stát členy této organizace všichni chlapci starší čtrnácti let. Ratzingerův otec byl podle životopisců tvrdým odpůrcem nacismu a syn se tudíž odmítal účastnit setkání Hitlerjugend a byl členem neaktivním.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám