Hlavní obsah
Článek

Možná si ještě pamatujete na temperamentní blonďatou zpěvačku Valérii Čižmárovou (†53) . V sedmdesátých letech patřila k oblíbeným zpěvačkám naší populární scény. V roce 1970 o ní hudební kritik Černý dokonce napsal v časopise Melodie, že by jí Věra Špinarová mohla závidět hlas. V osmdesátých letech už mohli Valérii diváci vídat převážně jen v divadle Semafor. Její přátelé na ni dodnes vzpomínají se smutkem a slzami v očích jako na jeden z největších pěveckých talentů, který byl promarněný. Teprve po letech v rámci dokumentu České televize z cyklu Příběhy slavných na světlo vyplavaly detaily smutného odcházení a předčasného životního konce talentované zpěvačky, která zemřela před šesti lety.

Velkým zlomem pro Valérii bylo, když přestala po více než dvaceti letech účinkovat v Semaforu poté, co Miloslav Šimek rozpustil soubor a kapelu. „Jakmile ztratila zázemí divadla, byla jako bezruká a beznohá,“vzpomíná kamarádka Alexandra Weberová. Poslední léta byla velmi smutná z toho, že ji nepodařilo dostat do úplné špičky naší pop music. „Nedokázala se smířit se svým ústupem ze slávy. Jako by jí skončil život“ vzpomíná Jiří Krampol.

„Jakékoliv trápení duše může způsobit takovou bolest, že vám to nastartuje nemoc a odejdete,“ prohlásila v souvislosti s osudy své kamarádky Jitka Zelenková. „Začalo to tak, že měla velké problémy s hlasem. Trápila ji štítná žláza. Nerada si stěžovala a raději trpěla. A nikomu nic neřekla. Pozorovala na sobě příznaky, přesto nešla k doktorovi. Absolvovala vyšetření, ale nechtěla jít na operaci a ztrácela hlas. Praktický lékař jí promlouval do duše. Byla to otázka čtyř dnů. Byl jsem s ní u praktického lékaře. Viděl, že sotva dýchá. Poslední dny to s ní šlo rapidně dolů. Pak už jsem zavolal sanitku. To bylo v neděli. V pondělí jsem se dozvěděl tu smutnou zprávu,“ vzpomíná v dokumentu po letech druh zpěvačky Pavel. Přátelé z branže se s Valérií ani nemohli rozloučit. Byla zpopelněna v tichosti a bez obřadu. Její životní příběh můžete sledovat dnes večer od 21.00 na ČT1.

Reklama

Další články

Načítám