Hlavní obsah
Článek

Ve věku 69 let skonala herečka Patty Duke, která se už na počátku kariéry dočkala pocty od Americké filmové akademie.

„Naše milovaná manželka, maminka, vynikající umělkyně a statečná bojovnice naposledy zavřela oči, zbavila se veškeré bolesti a odebrala se na onen svět,“ oznámili úmrtí herečky příbuzní. Její manžel Michael Pearce potvrdil, že příčinou úmrtí Patty bylo prasklé střevo, které jí způsobilo komplikace minulý čtvrtek.

Herečka, již oplakává i Reese Witherspoon, se do dějin kinematografie vepsala v roce 1963, kdy jako šestnáctiletá získala Oscara za vedlejší roli v dramatu Divotvůrkyně. Patty v něm ztvárnila spisovatelku Helen Keller, již rodiče odvrhli poté, co v dětství ohluchla a oslepla. K postavě, již předtím ztvárnila i na divadelním jevišti, měla velmi osobní vztah. Vlastní rodiče, otec alkoholik a duševně nemocná matka se sklony k agresivitě, se jí v osmi letech zřekli, a ti náhradní parazitovali na jejím úspěchu dětské herecké hvězdy.

Uznání se poté Patty dočkala i na televizní obrazovce, kde bodovala se sitcomem The Patty Duke Show, v němž ztvárnila dvojroli americké a britské sestřenice.

V autobiografické knize Call Me Anna herečka přiznala, že celý život trpěla maniodepresivní psychózou a neustále čelila úzkostným stavům, během nichž pomýšlela i na sebevraždu. O svých duševních problémech dokázala otevřeně mluvit, čímž se stala vzorem pro spoustu lidí se stejnou diagnózou.

Patty Duke se stačila čtyřikrát provdat a její soukromý život byl pestřejší než leckterý hollywoodský scénář. Největší pozornosti se dočkal její syn Sean Patrick (44), jehož otcem měl být herec John Astin, za něhož se Patty provdala 18 měsíců po porodu. Testy DNA ale později prokázaly, že syna herečka počala s Michaelem Tellem, za něhož byla v roce 1970 provdána pouhé dva týdny a sňatek následně anulovala.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám