Hlavní obsah
Článek

Architekt a průvodce populárním pořadem Šumná města nebo člen divadelního souboru Sklep David Vávra (55) bez okolků přiznal, že patří do ústavu pro duševně nemocné. „V životě jsem na pokraji šílenství prakticky neustále,“ prozradil sympaticky Vávra.

Když měl svérázný umělec možnost říci, koho by zavřel do polstrované místnosti, neváhal ani vteřinu. „Poslal bych tam sám sebe, protože věřím, že bych si tam dobře odpočinul. Vždy, když jsem byl v blázinci, tak mě obklopovalo ticho, hezká architektura a příroda,“ svěřil se a naznačil tak, že byl léčitelům lidských duší občas vážně velmi nablízku.

Sklep Davida Vávry je ale jen jedním z osmdesáti divadelních či hudebních souborů, které o víkendu vystoupí na již jednadvacátém ročníku festivalu Mezi ploty v areálu Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích. Tam podle Vávrova kolegy Petra Čtvrtníčka patří všichni fanoušci divadla. „Mezi ploty blázince bych poslal naše vážené a milé diváky a naši politickou scénu bych poslal do pr**le,“ řekl s humorem sobě vlastním Čtvrtníček.

V hudební části dvoudenního festivalu vystoupí například Žlutý pes, Vypsaná fiXa, Kašpárek v rohlíku, Chinaski nebo The Plastic People of the Universe. Příznivci divadla uvidí ukázky různorodých oblastí dramatického umění – jak činoherní představení Národního divadla, tak Besídku Divadla Sklep a vystoupení HaDivadla nebo Husy na provázku. Samostatná scéna bude letos věnována dětem a vedle profesionálů se na festivalu tradičně objeví také řada uskupení handicapovaných umělců.

Festival Mezi ploty je podle jeho ředitele Roberta Kozlera projekt, který klade důraz na solidaritu, integraci a pomoc mezi lidmi. Během let si ho oblíbily především mladé rodiny s dětmi.

Související témata:
Mezi ploty

Reklama

Další články

Načítám