Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Výrazný nos, ostré rysy, neodolatelné charizma. Jean Reno je známý z rolí středověkých šlechticů, zabijáků, zlodějíčků i policejních komisařů. Dnes patří ke stálicím nejen francouzské kinematografie, řadí se k zářícím celosvětovým hvězdám. Jeho cesta ale nebyla zrovna jednoduchá.

Reno se řadí mezi nejuznávanější a nejznámější herce, které svět má. Své úspěchy si ale musel tvrdě vybojovat. A i když neměl cestu vždy měkce dlážděnou, svůj herecký sen si splnil.

Už jeho dětství bylo poznamenané náročným obdobím, kterým jeho rodina v pozici migrantů procházela. Reno se narodil 30. července 1948 ve městě Casablanca, které patřilo pod Francouzské Maroko. Jeho španělští rodiče byli v poválečné době nuceni utéct z rodné Andalusie. Vyrůstal tedy s jistým cejchem, kterému musel denně čelit. Snad i proto se v sedmnácti letech rozhodl pro odchod do Francie, kde začal doslova nový život. Právě tehdy se totiž z Juana Morena y Herrera-Jiméneze stal Jean Reno. Jeho velkým snem bylo divadlo a film. „Už někdy v deseti nebo v jedenácti letech jsem měl jasno, učarovalo mi divadlo, které jsme zkoušeli ve škole,“ svěřil se v jednom z rozhovorů herec. Po absolvování vojenské služby získal francouzské občanství a vrhnul se do studia herectví. Mezitím ale potřeboval vydělávat peníze – a čím jiným se živit ve Francii než prodejem parfémů? Právě tímto směrem se dočasně vydal i Reno.

Čistič Viktor

Jeho osobní i profesionální život zásadně ovlivnil režisér Luc Besson. Díky němu získával první herecké zkušenosti a začínal pronikat do tajů filmařského řemesla. V roce 1990 přišel zlomový film Brutální Nikita a Reno podal famózní výkon v roli Viktora čističe. O čtyři roky později se pak do historie zapsal coby newyorský elitní zabiják Leon. Besson tehdy do hlavní role zvažoval obsadit Mela Gibsona či Ala Pacina. Ale nakonec zvítězil Reno. Nutno ale dodat, že to ani v nejmenším neměl zadarmo. Kvůli silnému přízvuku musel navštěvovat intenzivní kurzy angličtiny, nasadit přísnou dietu a také denně posilovat. Opět ale tvrdě makal a výsledek se dostavil. Leon vymrštil jeho hvězdu a následovala plejáda filmových hitů jako Mission: Impossible, Godzilla, Purpurové řeky a v roce 2001 akční drama s prvky japonské kultury Wasabi. Právě poslední jmenovaný snímek uvidíte 26. dubna od 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

Šestinásobný otec

V akčním dramatu Wasabi se Reno potkal s tehdy jednadvacetiletou japonskou herečkou Rjóko Hirosue, pro kterou byl tento snímek jedním z prvních, kterým se prezentovala západnímu filmovému trhu. V příběhu o policistovi Hubertovi, který má zlaté srdce, ale ocelové pěsti, to dvojici Reno–Hirosue skvěle sedlo. Jak dopadne příběh o dávné životní lásce, nečekaném otcovství i nalezeném (ne)štěstí se dozvíte na obrazovkách Televize Seznam ve filmu Wasabi.

V reálném životě má Jean Reno šest dětí: dceru Sandru a syna Michaela z prvního manželství, které trvalo krásných osmnáct let. Už rok po divokém rozvodu se Reno ženil znovu, a to s krásnou modelkou polského původu Nathalií Dyszkiewiczovou. I když ani druhé manželství nebylo úspěšné a vydrželo jen pět let, vznikly z něj dvě krásné děti – syn Tom a dcera Serena. Se svou poslední a aktuální ženou Zofií Boruckou si své „ano“ Jean Reno řekl v roce 2006. V roce 2009 se jim narodil syn Cielo, v roce 2011 pak druhý syn Dean. A podle všeho to vypadá, že ani rozvod, ani další dítě slavný herec zatím neplánuje.

Reklama

Další články

Načítám