Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Odlehčená lyrická komedie Postřižiny patří už přes čtyřicet let k nejoblíbenějším filmům u nás. Příběh podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala zfilmoval jeden z nejúspěšnějších českých režisérů Jiří Menzel. Víte, jak to bylo s jeho tajnou svatbou a utajovanými dětmi?

Kdo jiný než Jiří Menzel by měl převést Hrabalovské romány na stříbrné plátno… Po světovém úspěchu s Ostře sledovanými vlaky z roku 1966, za které získal Oscara, nebylo o čem pochybovat. Skřivánci na niti, Slavnosti sněženek, Obsluhoval jsem anglického krále, samozřejmě Postřižiny a mnoho dalších.

Pokud máte rádi poslední jmenovaný snímek, pak vás jistě potěší program Televize Seznam na konec dubna. Připomeňte si paní správcovou v podání Magdy Vášáryové, jejího milujícího Francina Jiřího Schmitzera, ale především legendárního Jaromíra Hanzlíka coby Pepina. Kdy? 25. dubna od 20:10 na Televizi Seznam.

Filmová veledíla Hrabal – Menzel jsou zkrátka českým klenotem. A Jiří Menzel si svůj úspěch náležitě užíval. Kamarády i veřejnost nejednou překvapil, nejvíce však v roce 2004, kdy se nečekaně oženil.

Překvapivá svatba

Jiří Menzel si před oltář v Bangkoku dovedl svou dlouholetou přítelkyni, novinářku Olgu Kelymanovou. Šokující krok překvapil nejen veřejnost, ale i jeho blízké přátele. Menzel se totiž vždy rád pyšnil tím, že ho žádná žena do chomoutu ještě nedostala: „Vždyť na světě je tolik zajímavých ženských, tak proč trávit celý život s jednou a tou samou?“ tvrdíval. Pak ale poznal Olgu. Se svou budoucí ženou se seznámili pracovně, když ho coby studentka žurnalistiky požádala o rozhovor. I když si na první dobrou nepadli úplně do oka, později spolu začali přátelit, a nakonec se z jejich vztahu vyklubala láska. Jejich manželství bylo poněkud netradiční. Dělil je čtyřicetiletý věkový rozdíl. Když se brali, bylo Jiřímu už 66 let.

Potomky původně nechtěl

Netrvalo to dlouho a začaly se množit otázky na potomky. „To víte, že chci miminko. Jsem přece žena!“ odpovídala Menzelová. Jenže právě tento bod byl příčinou dohadů a nakonec i dočasného rozchodu manželů. Jejich cesty se rozešly a Menzelová otěhotněla s jiným režisérem, Jaroslavem Brabcem. Tomu porodila dceru Aničku, ale vztah jim dlouho nefungoval. Následoval návrat k manželovi, se kterým dítě vychovávali. A nakonec si společně pořídili ještě druhou dceru, Evu Marii. Menzel nakonec svých dřívějších rozhodnutí litoval a říkával své ženě, že lituje, že neuvidí děti dospívat.

Domluvený vztah i dítě

Ještě před smrtí se nakonec režisér Menzel dočkal třetího potomka. Respektive jeho žena. Měsíc před jeho odchodem porodila v přísném utajení na ostrově Mallorka syna Alberta. Otcem je egyptolog Miroslav Bárta, s kterým ji seznámil Jiří. O jejich vztahu oscarový režisér celou dobu údajně věděl. Nechtěl, aby byla jeho žena na všechno sama. Zejména v posledních rocích jeho života, kdy byl nemocný. Jiří Menzel zemřel 5. září 2020. Jeho ostatky nechala Olga rozptýlit na jejich společném oblíbeném místě na Mallorce.

Reklama

Další články

Načítám