Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nataša Gollová (†76) coby temperamentní Eva, která chce pro svou tetičku získat tajný recept na pěstování růží, ve slavné prvorepublikové komedii najde svou velkou lásku, aniž by se o to kdovíjak snažila. V soukromém životě tolik štěstí ale bohužel neměla. Připomeňte si nezapomenutelnou herečku ve ztřeštěné komedii Eva tropí hlouposti ve čtvrtek 15. února od 20:10 na Televizi Seznam.

Jedna z prvních českých crazy komedií Eva tropí hlouposti vznikla na základě knižní předlohy Fan Vavřincové, která ji napsala v pouhých šestnácti letech. Režisér Martin Frič si po fenomenálním úspěchu filmu Kristian do hlavních rolí znovu obsadil znovu Natašu Gollovou a Oldřicha Nového. Snímek, který můžete zhlédnout na Televizi Seznam, je plný humorných scén a zápletek a nečekaně končí několikanásobnými zásnubami… Jak to měla Nataša Gollová ve svém reálném životě s láskou a kdo byli její osudoví muži?

O svém soukromí nikdy moc nemluvila, ale skandály, které se kolem ní děly, veřejnosti nakonec nikdy neunikly. Její první velká láska netrvala déle než pár měsíců, o to intenzivnější ale jejich vztah byl. Světoznámý rumunský básník a dramatik Tristan Tzara se s o šestnáct let mladší budoucí filmovou hvězdou seznámil v Paříži, kam Nataša vyrazila s tanečním souborem. Gollová prožila s Tzarou nádherných pár měsíců, pak se ale musela vrátit domů a začala budovat svou hereckou kariéru. Vztah na dálku jim bohužel nevyšel. Znovu se milenci shledali až po válce, ale svůj vztah již dál posunout nedokázali. Jak šel čas, Gollová potkala dalšího muže, herce vinohradského divadla Františka Vnoučka. S ním herečka dokonce tři roky žila. Bylo to ale spíš období útrap než štěstí, jejich soužití bylo plné hádek, často pod vlivem alkoholu. Když herečka konečně vztah ukončila, vyšlo najevo, že její partner tajil svou homosexuální orientaci.

Rozpad přátelství s Mandlovou

Není žádným tajemstvím, že Nataša Gollová a Adina Mandlová bývaly přítelkyněmi na život a na smrt. Než se mezi ně postavil muž, Němec Willy Söhnel, zástupce Říše v protektorátním Českomoravském filmovém ústředí. Ačkoliv Mandlová jejich lásce zprvu pomáhala, a dokonce jim půjčovala svůj byt, nakonec si se Söhnelem začala sama. Dokonce s ním i otěhotněla, ale rozhodla se jít na potrat. Zdrcená Gollová našla útěchu u německého herce O. W. Fischera. Právě tyto dva vztahy byly po válce herečce předhazovány a rozvášněná veřejnost ji označovala za kolaborantku. Natašu Gollovou čekal pád na dno a několikaletý herecký půst.

Smutný konec

V těžkém období jí po boku stál režisér Karel Konstantin. Gollová se pomalu začala znovu zvedat a v divadelním světě získávala hlavní role. Bohužel, jak jí na jednu stranu Konstantin pomohl, na druhou ji stáhl dolů. Byl totiž notorickým alkoholikem a na cestu za těmito démony stáhl i Natašu. Když v roce 1963 zemřel, byla to pro Gollovou rána, kterou už nezvládla. Zlomená a polozapomenutá herečka zemřela 29. října 1988 v domově důchodců, sama a opuštěná. Z kdysi úchvatné, nádherné a usmívající se ženy zbyla jen troska.

Reklama

Další články

Načítám