Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zkorumpovaný poslanec a náměstek Dohnal (Miroslav Donutil, 72) s asistencí bývalého spolužáka, architekta Petra (Tomáš Hanák, 66), znásilní mladou veterinářku Lenku (Zuzana Stivínová, 50). Žena záhy využije svých profesních dovedností: oba muže uspí a vykastruje. To je leitmotiv snímku Pasti, pasti, pastičky, který v roce 1998 natočila Věra Chytilová.

Režisérka se nechala inspirovat skutečným případem – ovšem jak už je u ní zvykem, předloha jí posloužila především jako inspirace k vlastní úvaze nad obecnějším tématem. Tím je tentokrát bezvýchodnost, do jaké se dostávají lidé ovládaní chtíčem, ať už jde o touhu po tělesné rozkoši, po penězích, po moci, či po pomstě.

Lasica zažil stalking

Slovenskému herci Milanu Lasicovi se do role zbohatlického podnikatele Bacha příliš nechtělo. Jenže o Chytilové bylo obecně známo, že si nikdy nebrala servítky, a když něco chtěla, jednoduše muselo být po jejím. Lasicovo „ne“ proto nebrala jako odpověď. Neváhala a vydala se za ním až do Bratislavy. Slovenský herec se později vyjádřil, že si na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je být obětí stalkingu.

Zrádná podlaha

Při natáčení si užil své také Bohdan Tůma, který zde hrál Dohnalova bodyguarda. Měl vystřelit na pachatele, ale nepočítal s tím, že v nemocnici, kde se scéna točila, bude neuvěřitelně kluzká podlaha.

„Tak jo, šel jsem, vybíhá pachatel, vytáhnu pistoli, zakřičím: stůj!“ vyprávěl Tůma později. „… Já jsem se rozeběhl, jak byla vypiglovaná ta chodba, tak jsem hodil takový záda! Ale takový! Asi primář řekl, bude se tady filmovat, z tý chodby se bude moct dát žrát! Já jsem si tak strašně namlátil! Vodrazil jsem si kostrč, lokty a ještě jsem měl slabej otřes mozku. A Chytilová: ‚To bylo bravurní!‘ Ta se mohla zbláznit! A když se podíváte na ten film, ono to tam opravdu je! Běžím tou chodbou, takhle je ta kamera, najednou jsou vidět jen podrážky a zmizím ze záběru. To je autentický, to není nahraný. A pak říkala: ‚Tady odsaď, ze země budeš střílet!‘ Tak jsem vyndal pistoli, pak se natočil záběr, jak jsem vystřelil.“ Režisérka podle něj byla proslavená tím, že brala i záběry, které nebyly předem nazkoušené a připravené.

Vlažná kritika

Snímek se setkal s mnoha rozporuplnými reakcemi. Filmoví kritici mu vytýkali přílišné míchání žánrů. Jde o komedii? Černou komedii? Thriller? Nebo drama? ptali se. Stejně tak nedokázali skousnout nakumulované množství témat, která se zde řešila: násilí na ženách, korupci, nezdravé politické prostředí, investigativní žurnalistiku, vydírání nebo ochranu přírody.

Přes všechny názorové neshody si film odnesl Českého lva – konkrétně Miroslav Donutil (73) za Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Přišla i další ocenění, například Mimořádná nestatutární cena Elviry Notarové pro Věru Chytilovou z 55. Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách.

Reklama

Další články

Načítám