Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jmenoval se Arnošt Piaczek. Vzpomínáte? Nejspíš ne. Vystupoval pod jménem Arnošt Pátek. Lepší? V 80. letech okupoval plakátovací plochy se svým knírem, blonďatými kudrnami a pirátskou náušnicí, hitparády zase s písněmi jako Sny o Tygří lady, Julie nebo Poslední prázdniny.

Největší slávu zažil s Kroky Františka Janečka (79). Stal se hvězdou, fanynky po něm šílely a vydělával na tu dobu velké peníze. Jeho nejbližší spolupracovníci o něm vždycky mluvili jako o mimořádně talentovaném hudebníkovi, který měl absolutní sluch a dokázal zahrát na většinu hudebních nástrojů.

„Sám dělal například vokální aranžmá a uměl snad na všechny nástroje, aniž se na ně učil. Při nahrávání se několikrát stalo, že vzal nějakému muzikantovi nástroj a nahrál jeho part mnohem lépe,“ vzpomínal na Pátka pro Super.cz kolega ze showbyznysu, kapelník Petr Hannig.

Arnošt se hudbě věnoval už od mládí. Skládal písně a od šestnácti let hrával v nejrůznějších kapelách. Byl kytaristou ve skupinách Modi a Apollo Petra Spáleného (80). Po Karlu Šípovi (78) vedl v 70. letech skupinu Faraon.

Zpívání s Helekalem ho neuživilo

Po převratu v listopadu 1989 zpíval s Jiřím Helekalem (77). To už na obživu nestačilo, a tak se vrhl do podnikání. Byznys rozjel v oblasti gastronomie a pohostinství. Pak se u něj ale objevily první, a hned vážné zdravotní potíže. Stal se z něj diabetik. A ani to nestačilo.

Vše začalo nevinně. Zpěvák si nahmatal bulku v nose, podobně jako hlavní hrdina nedávno odvysílaného seriálu České televize Smysl pro tumor. Byl to zhoubný nádor. Jeho léčba, její následky a předčasná smrt by ale scenáristům neposloužily jako podklad k příběhu, který má za úkol povzbudit další nemocné, takže musí obsahovat love story a skončit happy endem.

Arnošt Pátek přišel postupně o oko, nos, část obličeje a krku a také polovinu zubů. V roce 2007 se sice jeho stav mírně zlepšil, jenže pro změnu zjistil, že nemá z čeho žít. Pobíral invalidní důchod ve výši 4200 korun, z něhož nedokázal zaplatit ani náklady na bydlení v bytě po mamince.

Pomáhat se mu snažil syn, dvě sestry a bývalý kolega ze showbyznysu Petr Hannig. Ten mimo jiné vydal dvě bestoffky, cédéčka s Pátkovými největšími hity. Ale zpěvák to přesto začal postupně „balit“.

„Styděl se za to, jak vypadá, skoro nevycházel, na obličeji nosil roušku. A když jsme se třeba sešli v hospůdce, sedával zády k lidem. Doktoři mu slibovali plastiku, ale už to nestihli. Trpěl obrovskými bolestmi, přestávalo ho bavit žít. Jednou mi řekl, že se na smrt těší,“ prozradil CNN Prima NEWS Hannig, který se s Pátkem vídal až do jeho smrti.

Měly ho zachránit pomeranče?

O dva roky později, 9. dubna 2009, byl zpěvák nalezen mrtvý ve svém bytě. „Jeho přítelkyně mu volala celý víkend, ale nezvedal mobil, i když mu zvonil. V neděli proto zavolala tátově starší sestře Evě, která se na něj šla podívat. Našla ho na zemi. Prý tam ležel od čtvrtka,“ řekl později deníku Aha! jeho syn Tomáš.

Tělo bylo pokryto slupkami od pomerančů. Je možné, že se jako diabetik snažil doplnit cukry. Pokud se mu to včas nepodařilo, mohl u něj nastat hypoglykemický šok. To je stav, při kterém v důsledku nízké hladiny cukru v krvi člověk upadne do bezvědomí a u diabetiků může způsobit smrt.

Na rozdíl od jiných zesnulých umělců, jejichž pohřby se staly okázalými spektákly, byl Arnošt Piaczek řečený Pátek zpopelněn bez obřadu. Rodina si později pouze vyzvedla urnu v krematoriu.

Související témata:
Arnošt Pátek

Reklama

Další články

Načítám