Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jeho tvář i hlas všichni dobře známe. Na divadelním jevišti, filmovém plátně i televizních obrazovkách se objevoval často. Ať už mu připadla role alkoholika obcházejícího léčebný režim popíjením upraveného lihobenzinu v Kleinově filmu Dobří holubi se vracejí, nebo svůj hlas propůjčil v dabingu medvědovi Balů z Knihy džunglí. Na jméno by mu ale většina diváků nepřišla nebýt dcery.

Anežka Rusevová se v novácké Ulici objevuje téměř denně a vždycky když má příležitost, se o svém tatínkovi Radanu Rusevovi (+51) zmíní. A mluví o něm moc hezky.

„Kdo ho znal, mívá pocit, že se mu podobám. Často si myslím, že byl můj dědeček,“ říká dcera s úsměvem. „Máma říká, že stejně intonuji. Nedělám to záměrně, ale když slyším tátu v dabingu nebo ve starých nahrávkách, tak mi připadá, že na tom něco bude,“ připustila seriálová Vendula Nyklová pro deník Právo.

Gynekolog a básník

Radan Rusev se narodil 13. září jako občan Československa. Jeho rodina ale měla bulharské kořeny. Otec Atanas Rusev byl profesí gynekolog a založením básník. Vážený muž vysoké postavy, jenž ale v synových pěti letech rodinu opustil.

Po studiu herectví na pražské DAMU odstartoval Radan hereckou kariéru dvěma divadelními sezonami v Olomouci. Později působil pět let v Karlových Varech a v letech 1976–1981 v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Následující roky dal přednost svobodnému povolání. Byl spoluzakladatelem Studie Bouře, které hrálo v Žižkovském divadle v Praze i na zájezdech mimo Prahu. Vedl ho, režíroval a hrál v něm 10 let. Získal pro něj mnoho významných herců.

Na filmovém plátně se poprvé objevil v roce 1969 ve filmu Utrpení mladého Boháčka, kde ztvárnil malou roli mladíka s dýmkou. Ať už se jednalo o film, či o televizi, byl především hercem menších rolí. Malou výjimkou je snad pouze slovenská televizní pohádka na motivy Tatranských pověstí – Sázka s čertem, kde si střihl rovnou dvojroli.

Za svědky šli dva režiséři

S budoucí manželkou tanečnicí a choreografkou Marcelou Benoniovou ze slavného divadelnického rodu se seznámili při zkoušení představení Černý mnich v Laterně magice. „Jejich sňatek posvětili dva režiséři – mámě šel za svědka Evald Schorm, tátovi Jan Kačer,“ vzpomínala dcera pro magazín Chvilka pro tebe.

Divadelní prostředí znala díky tátovi odmalinka a milovala ho. „Tu vůni, atmosféru, všechny ty lidi okolo… Bylo to pro mě naprosto přirozené prostředí, kde mi bylo dobře. A kde bylo vždycky veselo. I díky tátovi, který byl bohém a pořád dělal nějakou legraci. Jestli si z dětství něco pamatuju, tak to, že jsem se pořád smála. V divadle i doma, kde táta často citoval z her, takže si některé texty pamatuju dodnes,“ líčila Anežka Rusevová.

„Když táta vešel do místnosti, všichni v momentě věděli, že je tady. I mě je všude plno a jsem taky dost hlasitá. A sestra Radana to má podobně. Možná nám táta předal právě tuhle bodrou náturu. A možná za to můžou i bulharské geny,“ popsala Právu.

Své poslední představení na divadelních prknech odehrál Radan Rusev 9. dubna 1999 na jevišti Stavovského divadla v Hrubínově Romanci pro křídlovku. Bylo to dva dny před jeho smrtí. Už delší dobu bojoval se zákeřnou nemocí, bohužel marně. Před 25 roky, v neděli 11. dubna, jí podlehl. Bylo mu pouhých 51 let.

Související témata:
Radan Rusev

Reklama

Další články

Načítám