Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Mohla získat nehynoucí slávu, ale taky si pěkně zavařit. Herečka Karolina Slunéčková (†49) dostala od režiséra Karla Kachyni pozvánku ke kamerovým zkouškám na hlavní ženskou roli v dnes už legendárním, ale dlouhé roky trezorovém filmu Ucho (1970). Nezískala ji. Volba nakonec padla na Jiřinu Bohdalovou (92), která si tak zároveň pořídila pořádný „politický škraloup“.

I díky tomu se Slunéčková mohla o pár let později objevit například po boku Jiřiny Švorcové (†83) v seriálu Žena za pultem jako prodavačka Kalášková, která zjistí, že je jí manžel nevěrný. Její vlastní manželství s hercem Rudolfem Vodrážkou (†68) bylo mimochodem podle pamětníků naopak příkladné. Paradoxně se ale ocitli společně před kamerou, aby ztvárnili těžce rozhádaný a naprosto nekomunikující pár v rozvodovém řízení.

Vzpomínáte na scény z filmu Kulový blesk, v nichž si manželé Kadlecovi posílají v dosud ještě společném bytě vzkazy po synovi? Zahrát tak hluboký oboustranný odpor vyžaduje skutečně hluboké vzájemné city. Vychovali spolu syna Rudolfa (*1960), který se stal filmovým střihačem. Tuhle profesní orientaci prý pro něj navrhla maminčina kolegyně a přítelkyně Jiřina Jirásková (†81).

Dětství nad hospodou

Karolina Slunéčková se narodila 8. dubna 1934 v Kladně. Dětství strávila v Ústí nad Labem, kde žila v bytě nad hostincem, který patřil jejím rodičům. V mládí se věnovala baletu a stepu. Už jako dítě ale snila o divadle. S herectvím začínala v Českých Budějovicích. Bylo jí teprve 15.

S touto praxí v CV (kterému se tehdy ještě říkávalo životopis) se přihlásila na DAMU, kde se poznala i se svým budoucím manželem. V roce 1956 fakultu absolvovala, a hned dostala nabídku z Divadla na Vinohradech. Od té doby tam hrála nepřetržitě až do své předčasné smrti v roce 1983.

V divadle dostávala už od počátku velké role – k těm nejvýznamnějším patřila třeba Nataša z Vojny a míru. Když se jí ale kdysi novináři ptali, kterou ze svých jevištních postav má nejraději, řekla, že Janu z Arku z Anouilhova Skřivánka.

K filmové práci se dostala už za studií na DAMU, kdy ve třech úlohách vystoupila pod jménem Olga Sluníčková. Poprvé si zahrála prodavačku v rybárně ve filmu Studia FAMU Blázni mezi námi. Ani později se o ni ale filmaři zrovna nepřetahovali. Největší prostor dostala v dramatu Pomerančový kluk (1975), ve kterém hrála rozvedenou servírku a matku čerstvě dospělého syna, se kterým jen stěží nalézá společnou řeč.

Z televizní seriálové tvorby se její jméno kromě Ženy za pultem objevuje třeba v titulcích Sňatků z rozumu, 30 případů majora Zemana nebo My všichni školou povinní.

Kouření a hrůza z následků

Těžce ji zasáhla smrt její nejlepší kamarádky Niny Popelíkové (†61), přísné vrchní sestry Jáchymové z Nemocnice na kraji města, jež podlehla rakovině plic. „Karolina poté propadla panické hrůze, že jako silná kuřačka dopadne stejně. A bohužel přesně tak to dopadlo. Šlo to velmi rychle. Zemřela pouhý rok po Nině,“ vzpomínala na Slunéčkovou Jirásková.

„Určitě se bála o zdraví. V člověku se odblokuje něco tím velkým strachem, že prostě tomu pak podlehne. Hrozně se bála nemocí. I těch, které ji pak skolily,“ připustil v dokumentu České televize Příběhy slavných její syn Rudolf. Důvod k obavám nepochybně měla, nádorové onemocnění bylo v její rodině dědičné.

Nemoc u ní propukla krátce před premiérou filmu Ten svetr si nesvlíkej, na které se kolegům svěřila s problémy. „Řekla, že někde musela strašně nastydnout, že se nemůže zbavit kašle, že ji z toho už bolí i na hrudi,“ prozradila herečka Stella Zázvorková (†83). Těsně před její smrtí šel do kin její poslední film, Soukupův Vítr v kapse, kde hrála matku Ondřeje.

Rakovině se snažila vzdorovat všemožnými způsoby. „Zkoušela to nejen u renomovaných doktorů, ale i všemi směry. A velice moc věřila,“ vzpomínala Iva Janžurová (82) s tím, že Karolina byla velmi vysílená, byla jí pořád zima, měla velké bolesti. Přesto se snažila pořád usmívat.

„Týden před smrtí se vrátila z nemocnice a ještě chtěla hrát. Říkala: Pár dnů si odpočinu a jdu na to. Bohužel do týdne byla pryč,“ přidávala herečka Antonie Hegerlíková (†89).

Spolu se svým manželem, který zemřel roku 2001 v 68 letech, je pochována ve Lnářích na Strakonicku, kde měli rekreační chalupu.

Související témata:
Karolína Slunéčková

Reklama

Další články

Načítám