Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Hereckou kariéru vystavěl na své kulaťoučké figuře, proto se také Roscoeu Arbuckleovi (1887-1933) říkávalo Fatty neboli Tlouštík a v desátých a na počátku 20. let minulého století patřil k nejslavnějším komikům Ameriky. O tom svědčí i skutečnost, že byl první filmovou hvězdou, která vydělala milion dolarů za rok. Na tehdejší dobu nevídané peníze. A mohl si připsat i několik zásluh.

Právě on objevil pro film další velkou hvězdu – Friga neboli Bustera Keatona. Pomohl také Charliemu Chaplinovi v začátcích jeho kariéry, ostatně i Chaplinova postava Tuláka měla svoji přímou inspiraci ve Fattyho oblečení – velké kalhoty, buřinku a velké boty převzal budoucí mistr od svého učitele.

Během kariéry natočil Arbuckle desítky krátkometrážních grotesek, ve kterých dokázal mistrně využít svou „nadměrnou“ postavu. Nikdy se ale neuchýlil k lacinému humoru, odmítl by například točit scénu, ve které by ho diváci spatřili uvízlého ve dveřích. Navzdory obezitě byl ale mimořádně mrštný a hbitý a jeho grotesky byly proto plné akčních scén a honiček. Vypadalo to, že vše je zalité sluncem a úspěch ho bude provázet až do konce kariéry.

Nebýt osudného večírku, jistě by tomu tak bylo. Jenže 5. září 1921 se Arbuckle vypravil s několika přáteli do San Franciska a ve zdejším hotelu St. Francis si pronajali několik luxusních apartmá. A navzdory prohibici zde uspořádali mejdan, při kterém tekl alkohol proudem. Mezi hosty byla i třicetiletá herečka Virginia Rappe, která v jednu chvíli skončila s Arbucklem v ložnici. Z té se ale po chvíli ozval její zoufalý křik, a když se dovnitř dostal přivolaný hotelový lékař, nalezl ji s potrhanými šaty, jak se svíjí bolestí na posteli. Fatty řekl, že si odskočil na toaletu a po návratu ji našel opilou na podlaze. Pouze ji zvedl a uložil na postel.

Lékař přičítal vše hereččinu silnému „ovínění“. Píchl jí morfium a považoval věc za uzavřenou. Jenže mladé ženě bylo stále zle, a tak byla nakonec převezena do nemocnice, kde 9. září zemřela. Příčinou úmrtí byl zánět pobřišnice způsobený prasklým močovým měchýřem. Virginia Rappe prý ještě v hotelovém pokoji tvrdila, že se ji slavný komik pokusil znásilnit. Toto svědectví podala hereččina přítelkyně Maude Delmont, která se s ní účastnila večírku. Arbuckle prý Virginii zatáhl do pokoje se slovy, že na ni čekal pět let a teď si s ní užije. A tím, že ji svou váhou zalehl, jí způsobil vážná poranění v dutině břišní. Fatty si stál za svým a tvrdil, že když opilé ženě pomohl na postel, začala být hysterická a strhávala si ze sebe šaty.

Legendární komik byl obviněn ze znásilnění a ze zabití, což bylo pro tehdejší tisk obrovské sousto. Objevily se i nechutné spekulace, že Virginii vsunul do pochvy lahev sektu a že ji svou monstrózní vahou doslova rozmačkal. Rázem bylo po kariéře. Arbuckleovy filmy byly staženy z programu a každý, kdo by se komika zastal, byl považován za veřejného nepřítele. Jenže hercovi přátelé viděli vše jinou optikou. Roscoe byl podle nich dobrák, který by mouše neublížil, a navíc – se ženami to neuměl. Spíš se před nimi styděl.

V jeho prospěch svědčil i fakt, že lékaři na Virginiině těle žádné stopy po znásilnění nenašli. Močový měchýř mohl herečce prasknout v důsledku častých zánětů, které navíc „dokrmovala“ hojným popíjením alkoholu. Svou roli mohlo sehrát i několik prodělaných a tehdy nelegálních potratů. Fatty se sice nakonec dočkal osvobozujícího rozsudku, ztracenou čest mu ale nikdo nevrátil. Herec přišel také o přízeň veřejnosti a o značnou část svého majetku, která padla na soudní výlohy.

Související témata:
Roscoe Arbuckle
Virginia Rappe

Reklama

Další články

Načítám