Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Neobešel se bez něj žádný „federální“ televizní Silvestr. Za slovenskou část republiky tehdy garantoval to, co za českou Vladimír Menšík: Legraci, legraci a zase legraci. Populární slovenský herec, bavič, moderátor, scenárista a hudebník Oldo Hlaváček tady ale na rozdíl od Menšíka je stále s námi. Právě oslavil 90. narozeniny, které připadly na 26. ledna.

Na silvestrovskou hvězdu ho kvalifikoval především veleúspěšný televizní pořad Vtipnější vyhrává, ve kterém známí herci vyprávěli vtipy a jejich úspěch měřil „potleskoměr“. Hlaváček pořad nejen uváděl, ale také autorsky připravoval. O nejvyšší metu 100 bodů se v soutěži pravidelně ucházeli herci jako František Dibarbora (†70), Marián Labuda (†73), Eva Krížiková (†85), Ivan Rajniak (†85) nebo Ivan Krajíček (†57). Ten také později Hlaváčka vystřídal v moderování. Pořad se vysílal v letech 1971 - 1987.

Oldo Hlaváček se narodil 26. ledna 1934 v Bratislavě. První hereckou příležitost dostal ve školním představení Brouci. Během studia hrál v ochotnickém souboru Lidová scéna města Žiliny a v gymnaziálním Divadelním kroužku Maxima Gorkého. Pak vystudoval Vysokou školu múzických umění (VŠMU) v Bratislavě.

V roce 1963 se stal členem Činohry SND. Roky se oblékal do kostýmu Čerta v muzikálu Na skle malované. Účinkoval ve hrách Strach z pekla, Bratři Karamazovi, Brouk v hlavě, Sluha dvou pánů a v mnoha dalších.

Největší úspěch? Setkání s manželkou

Co on sám považuje za svůj největší životní úspěch? „Na prvním místě je setkání s mojí manželkou Božkou před mnoha lety. Pro mě byla, je, i navždy zůstane největším vzorem. Co se týče práce, často mi pomáhala v psaní a také při interpretování. To jsou domácí úspěchy, ale ty řadím před všechny ostatní úspěchy, kterých jsem dosáhl,“ svěřil se jubilant webu plus7dni.pluska.sk.

Pokud jde o pracovní úspěchy, cení si nejvíc práce v rozhlase. „Když jsem se sám sebe ptal, co jsem dobře udělal, tak to bylo psaní textů pro různé pořady v rozhlase a v televizi. To mě utěšovalo, tím jsem se uklidňoval,“ přiblížil umělec.

Z vězení na parní válec

Když se Hlaváček v říjnu 2013 zúčastnil odhalení pamětní desky připomínající politické vězně, které v budově Ústavu pro výkon vazby a Ústavu pro výkon trestu odnětí svobody v Bratislavě držel v letech 1948 – 1989 komunistický režim, oprášila slovenská média i kousek jeho osobní historie. V roce 1957 byl na rok uvězněn za „pobuřování proti republice“. Po návratu z věznice sehnal jen místo řidiče parního válce v bratislavském Slovnaftu. Pokračovat v herecké dráze mu umožnila až nabídka z Divadla Jonáše Záborského v Prešově.

Ještě v roce 2019 Oldo Hlaváček ve Slovenském národním divadle nastudoval roli ve hře Pohřeb, nebo svatba – co dřív? Naposledy si v představení zahrál v roce 2021.

„Pak se rozhodl ukončit svou spolupráci se SND, což bylo pro něj velmi obtížné rozhodnutí,“ popisuje jeho syn Ivo. Herec na odpočinku je ovšem hrdým dědečkem a pradědečkem.

Související témata:
Oldo Hlaváček

Reklama

Další články

Načítám