Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jídlo a pití „na place“ se vždycky považovalo spíš za problém. Žvýkající člověk s plnou pusou, který si občas zavdá nějakého toho moku, nevypadá před kamerou zvlášť esteticky. Co když je ale gastronomie dějotvorným prvkem?

1. Ve slavné komedii Voskovce a Wericha Svět patří nám hraje důležitou roli whisky, konkrétně jedna její značka. Až to trochu zavání skrytou reklamou. Když V+W na střídačku malují propagační hesla na dřevěnou ohradu, objeví se v záběru jakoby náhodou reklama na ni na dobovém předchůdci billboardu. Později si padouch, co už nechtěl být dál padouchem, poroučí u výčepu v automatu whisky a dostává jí rovnou celou lahev. Co stálo na její etiketě?
2. Film Limonádový Joe aneb Koňská opera pracoval s nápoji rovnou jako s ústředním motivem. Whisky, nebo limonádu? Toť otázka! Konflikt těchto dvou principů sice vyústil v boj na život a na smrt, když se ale ukázalo, že všichni jeho účastníci jsou nositeli „kakaové skvrny velikosti mexického dolaru“, tedy sourozenci, došlo na usmíření vyjádřené sloganem Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Jakou nealko značku propagovala titulní postava?
Foto: Karel Ješátko, Profimedia.cz
3. Jídlo a pití hrají významnou roli i v nesmrtelné televizní mikrokomedii Bohouš. Vladimír Menšík v ní změřil velikost své rozežranosti s bernardýnem, který dělal společnost na horské chatě Jiřímu Sovákovi. Když postupně slupli jídelní lístek odshora dolů, došlo na digestiv v podobě becherovky. K Menšíkovu překvapení se Bohouš ani nad ní neofrňoval. Ještě předtím si ale po všech hlavních chodech společně dali malou chuťovku. Co jim pan vrchní přinesl?
4. Pelíšky mají sice kratší historii, televizních repríz si ale připsaly na konto podobné množství. Legendární hádka Jiřího Kodeta jako Jindřicha Krause s dcerou se týkala problému, zda jsou na talířích jako příloha knedlíky, či noky. Z toho vás samozřejmě zkoušet nebudeme, to ví přece každý. Podávaly se k vepřové pečeni:
5. Restaurace Hájenka v Kersku na Nymbursku má dodnes na jídelním lístku kančí, u kterého si host může vybrat, jestli si ho dá se zelím, nebo se šípkovou omáčkou. Stejné dilema řešili myslivci ve filmu Slavnosti sněženek, když slavně ulovili kňoura na stupínku v základní škole. A jak to dopadlo?
Foto: ČTK / Ruml Miloš, Profimedia.cz
6. Zůstaňme ještě chvíli v Kersku. Režisér Jiří Krejčík, který přijal nabídku kolegy Menzela, aby si v jeho filmu zahrál hltavého řeznického mistra, se vykrucoval, když za ním myslivci přišli, aby pro ně vyudil lovecké výdobytky. A věděl proč. „Já ho zabiju! Já ho budu řezat. Ne, já ho uškrtím!“ K tomuto výlevu vyprovokovalo Ladislava Křiváčka odhalení, že v udírně zbyly ze salámů jen provázky. Kolik štanglí stačil řezník zkonzumovat?
7. Také masožravá rostlina ve filmu Adéla ještě nevečeřela měla pořádný apetit. Detektivu Nicku Carterovi v podání Michala Dočolomanského umožnila vstup do děje tím, že zhltla dogu. Nepohrdla ale ani menšími sousty. Komisař Ledvina, kterého ztvárnil Rudolf Hrušínský nejstarší, takhle přišel o svačinu. Co k ní měl připraveného?
8. Komisař Ledvina byl ve filmu vůbec labužník. Když provázel Čechoameričana Cartera Prahou a jejími hostinskými zařízeními, dal mu přivonět k další lahůdce, jež detektiva přiměla k poznámce: Evropa je v rozkladu. Jednalo se o:
9. Držet v konzumaci alkoholických nápojů krok s Josefem Švejkem bylo prakticky nemožné. Když se o to ve filmu Poslušně hlásím pokusil jihočeský četník v podání Fandy Mrázka, skončil na trakaři a později za katrem. Jaké druhy kořalek rozpoznal nadřízený v jeho dechu? Určitě si vzpomenete, že to byly rum a kontušovka, jak ale výčet pokračoval?
10. Opravdové lukulské hody připravoval personál hotelu Šroubek ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále na počest habešského císaře, kterého si s chutí střihla zpěvačka Tonya Graves. Co bylo hlavním tahákem slavnostního menu?
Foto: AQS / Barrandov Studios, Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám