Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Současní diváci mají někdejšího lamače ženských srdcí Clarka Gablea (1901-1960) spojeného především s rolí Rhetta Butlera v kultovním velkofilmu Jih proti Severu (1939), který byl jednoznačně největším blockbusterem své doby. O tuto roli herec přitom původně nestál – nelíbila se mu představa, že by měl hrát ve filmu určeném především dámskému publiku. Navíc mělo jít až o druhou hlavní roli, která není na plátně po celou dobu.

Producenti měli eso v rukávu

Producenti David O. Selznick a Louis B. Mayer ale našli pádný argument, jak ho přesvědčit. V tu dobu už byl herec ve vztahu s Carole Lombard a potřeboval se rozvést se svou druhou ženou Marií Langham.

Jenže ta rozvod rezolutně odmítala. Když se pak Gable producentů zeptal, co tak úžasného mu kromě velké finanční odměny mohou nabídnout, pánové vyrukovali s bezproblémovým vyřízením rozvodu, takže herec na roli Rhetta Butlera kývl.

Z propadáku oscarový hit

Clark Gable krátce předtím získal Oscara za herecký výkon v komedii Stalo se jedné noci (1934). S tím ale nikdo nepočítal. Šlo totiž o to, že pouhý den před natáčením komedie Tančící Venuše onemocněl a byl hospitalizován, což šéfy studií vytočilo natolik, že ho „za trest“ půjčili do konkurenčního studia, které bylo proslulé nuznými podmínkami.

Gable se cukal, ale nakonec se s povzdechem podvolil. V komedii Stalo se jedné noci sehrál roli novináře, který se potká s milionářskou dcerkou na útěku. Mimochodem muže od novin si během kariéry zahrál celkem v devíti filmech. Život ale někdy tropí hlouposti. Z nízkorozpočtové komedie se vyklubal hit, který posbíral pět Oscarů. Jedna soška zbyla i na Clarka.

Král Hollywoodu? Děkuji, ne

Po natočení Jihu proti Severu se herci začalo přezdívat král Hollywoodu. On sám tuhle škatulku neměl rád: „Ta přezdívka je hloupost. Jím, spím a chodím do koupelny jako každý jiný. Nemám v sobě žádné speciální světlo, které by zářilo široko daleko.“ Pochybnosti měl také o svém uměleckém nadání. „Nejsem herec a nikdy jsem nebyl. To, co lidé vidí na plátně, jsem já,“ tvrdil.

Jak překonat žal

Carole Lombard si vzal pouhých 25 dnů po rozvodu s Marií Langham a společně tvořili jeden z nejslavnějších párů Hollywoodu. Nejšťastnější období Gableova života bohužel netrvalo dlouho – jeho milovaná žena Carole zemřela v roce 1942 při letecké nehodě. Herce nečekaná ztráta manželky naprosto zdrtila a rozhodl se narukovat do armády.

Dal se k letectvu. Ačkoliv ho armádní velitelé rádi využívali i k propagandě a posílali ho po různých jednotkách, aby zvyšoval morálku mužstva, rozhodně se neulíval ani jako voják. Účastnil se i několika nebezpečných náletů na německá města, dosáhl hodnosti majora a získal také válečný kříž.

Syna už nespatřil

Po dvou letech se vrátil a jako správná přelétavá hollywoodská hvězda stačil uzavřít ještě dvě manželství. Z toho posledního (pátého) s Kay Williams se narodil i jeho syn John. Jeho narození se ale Gable nedožil. Krátce předtím točil western Mustangové (1961), kde mu práci ztěžovala vrtošivá kolegyně Marilyn Monroe. „Málem jsem z ní dostal infarkt,“ svěřil se po natáčení. Jako by tím předznamenal svůj osud – krátce poté mu srdce skutečně vypovědělo službu a on zemřel. Nedožil se premiéry Mustangů, ani si nikdy nepochoval syna Johna.

Související témata:
Clark Gable

Reklama

Další články

Načítám