Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Známý filmový pár byl párem i ve skutečném životě. Ovšem nikoli oficiálně. Svůj vztah vždy navíc popírali a úzkostlivě tajili před médii. Přitom když se Spencer Tracy (1900-1967) setkal s Katharine Hepburn (1907-2003) před kamerou poprvé, nic nenasvědčovalo tomu, že by se zrovna z těch dvou měl stát jeden z nejzamilovanějších párů Hollywoodu všech dob.

Napoprvé ho nenadchla

Poprvé se sešli v roce 1942 při natáčení filmu Nejprve stvořil ženu (snímek je někdy uváděn též jako Rok ženy). Katharine Hepburn byla na svou dobu velmi nekonvenční dáma: nepěstovala manýry hollywoodských princezen, mluvila, jak jí zobák narostl, a nosila pohodlné pánské obleky. Spencera Tracyho její vzhled překvapil.

Nemile. Ještě méně příjemný mu byl hereččin drsný stisk ruky. Po setkání poznamenal, že si mohla aspoň vyčistit nehty, a nadhodil, zda není lesbička. Ona z něj naopak byla nadšená a vůbec jí nevadilo, že se v zákulisí špitá o jeho problémech s alkoholem.

„Zdá se, že jsem pro vás moc vysoká,“ řekla mu tehdy Hepburn. „Nebojte, na mě si vyskakovat nebudete,“ zareagoval pohotově Tracy. Tato krátká konverzace jako by definovala jejich budoucí vztah. Ačkoli Tracy byl ženat a nic na tom nehodlal měnit, už po pár dnech natáčení to mezi ním a Hepburn začalo jiskřit.

Odmítal se rozvést

Film slavil obrovský úspěch a spolu s ním pronikla z kuloárů i informace, že Hollywood tu má nový pár. Oba to ale vehementně popírali – vše zastírali prací, kolegialitou, společnou branží. Hepburn za sebou měla jedno krátké manželství (oficiálně trvalo šest let, ve skutečnosti se ale s mužem rozešla už po třech týdnech) a nepřijatou žádost o ruku od výstředního miliardáře Howarda Hughese (hrál ho Leonardo DiCaprio ve filmu Letec).

Teď byla svobodná a nezávislá. Nechtěla do chomoutu, protože by podle vlastních slov nebyla dobrou matkou. Tracy byl ženatý a s manželkou Louise Treadwell měl dvě děti, přičemž prvorozený John byl neslyšící. Ačkoli své ženě nebyl nikdy věrný – měl za sebou románky mj. s Joanne Crawford či s Ingrid Bergman –, jako věřící katolík se rozvádět nechtěl. Navíc mohl cítit vinu, že se mu narodilo postižené dítě. Důvod mohl být ale jiný, což později naznačila Hepburn v dopise, který mu adresovala po jeho smrti.

Hepburn v roli světice

Katharine se stala jeho osudovou ženou a strávil s ní pětadvacet let, až do konce svého života. Vždycky byla tou druhou. Nevadilo jí to. „Nedalo se tomu prostě zabránit, láska je silnější než dobré vychování a všechna přesvědčení světa,“ komentovala později svůj vztah k Tracymu. Žádný med to přitom nebyl. Herce možná tížilo špatné svědomí, každopádně pil víc, než je zdrávo. Napětí také řešil hazardem, jindy flámy, jindy sportem. Ona vše trpělivě snášela a brala jako daň za to, že žije se ženatým mužem.

Natočili spolu celkem devět filmů. Tím posledním byl legendární snímek Hádej, kdo přijde na večeři (1967), který Tracy točil už velmi nemocný. Měl cukrovku, problémy s ledvinami, rozedmu plic…

Katharine Hepburn se o něj celou dobu obětavě starala. Když tři týdny po dokončení snímku zemřel, z úcty k jeho ženě mu ani nešla na pohřeb. Své city k herci přiznala až po smrti jeho manželky v roce 1983. V roce 2003 také přečetla dopis, který mu po jeho smrti napsala. V něm se mj. ptá: „…Jsi konečně šťastný? Konečně se ti dobře spí?… proč jsi pořád utíkal nouzovým východem? Proč byl pořád otevřený a ty jsi pořád utíkal sám před sebou?“

Související témata:
Spencer Tracy
Katharine Hepburn

Reklama

Další články

Načítám