Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V roce 1988 absolvoval DAMU, o rok později už dostal svou první hlavní roli Marka Paara ve filmu Muka obraznosti. Jenže to nebylo úplně nejlepší načasování. Natáčelo se v roce 1989, premiéra se konala na jaře 1990, a to už měli Češi i Slováci úplně jiné starosti než se hrnout do kina na poeticko-erotické drama.

Značnou část natáčení sice Jiří Pomeje (†54) strávil v posteli s Dagmar Bláhovou (74), která si tehdy speciálně kvůli tomu odskočila z australského exilu.  V pokoji číslo 208 někdejšího hotelu Slunce v Českých Budějovicích jí žužlal bradavky tak usilovně, že si film své označení právem zasloužil. Kolem jejich filmového lůžka ale pádily dějiny. A to navzdory tomu, že hudbu složil Karel Svoboda a píseň Muka obraznosti na text Eduarda Krečmara nazpíval Karel Gott.

Spíš než diváci ovšem zbystřili režiséři. Urostlého (191 cm „vojenské míry“) mladého muže s pohlednou tváří tak čekaly další výrazné role ve snímcích, v nichž erotika rovněž nechyběla, zároveň ale tematicky více souzněly s novou dobou. Například postava Toma Rodra ve dvou dílech filmové série Playgirls, kde už se neřešilo, na kolik přijde obarvení jednoho kapesníku, ale jaké erotické služby nabídnout stále náročnější polistopadové klientele.

Začínal v baletním souboru

Pomeje se narodil 13. prosince 1964 v Českých Budějovicích, takže lokace, do níž režisér Vladimír Drha umístil děj adaptace Páralova románu, mu rozhodně nebyla cizí. V českobudějovickém divadle také vystupoval, ovšem pozor: v baletu. Tanci se věnoval dokonce 10 let závodně, učil se i stepovat.

Pak si vyzkoušel ještě činohru na scéně v Šumperku, mezi ukončením DAMU a svou první filmovou „hauptkou“ se představil hned ve třech filmech: Čekání na Patrika, Dotyky a Vlastně se nic nestalo.

Poté se ovšem vrhl na podnikání, což se s odstupem času ukázalo jako ne úplně nejšťastnější nápad. V roce 1992 založil vlastní produkční společnost, s níž se podílel například na filmech Zdeňka Trošky Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí, na sérii Kameňák.

Potud všechno vycházelo. Pak se ale naopak všechno zvrtlo.

Pekelný průšvih s Andělskou tváří

Projektu „Andělská tvář“ Pomeje upřímně věřil. Trošku pověřil režií, sebe a svou tehdejší manželku Míšu Kuklovou obsadil do hlavních rolí. „Tenhle film nám změní život,“ sliboval jí. V tom měl pravdu. „Z tebe udělá světovou hvězdu a já na něm vydělám miliony.“ To už tak docela nevyšlo.

„Nejbližší partner mi cuknul s dvaceti miliony tři dny před natáčením. Předtím už ale bylo vyplaceno na kostýmech, na pronájmech a ubytování deset milionů korun. Měl jsem na výběr. Film spustit, nebo ho stopnout a mít dluh deset milionů,“ popisoval později producent, pro kterého Andělská tvář znamenala krach firmy, exekuci, soudy a začátek vleklých problémů s alkoholem.

Film přišel celkem na 70 milionů korun. Ty by se stěží vrátily, i kdyby se diváci prali o lístky. A oni se neprali. Kdo si tenhle kinematografický zážitek ujít nenechal, má nejspíš na příčinu vlastní názor.

Pomeje byl kromě jiného odsouzen nejdříve na deset měsíců s ročním podmíněným odkladem, později na osmnáct měsíců odnětí svobody s tříletou podmínkou, a to za poškození Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. Nesplatil totiž půjčku na film a práva přenechal jiné firmě. Škoda byla vyčíslena na 617 000 Kč. Případ ukončila v roce 2013 až amnestie odcházejícího prezidenta Václava Klause.

Jiří Pomeje pak pracoval třeba pro TV Prima. Jeden čas moderoval její VIP zprávy. Skončil, když si postěžoval na „ženskou mafii“ v televizi. Věnoval se také dabingu, jeho hlasem mluvili často akční hrdinové, zejména Jean-Claude Van Damme. Začal ale mít problémy s hlasivkami.

Když mu z nich v dubnu roku 2017 lékaři odstraňovali polyp, objevili nádor. Následovalo ozařování i drastická hladovka. Nádor ale nezmizel. Proto pacient nakonec souhlasil s operací, při ní ale přišel o hlas definitivně.

Návrat zákeřné nemoci

Pomeje byl celkem třikrát ženatý. Jeho první manželkou byla Michaela Kuklová, s níž se poznal při natáčení Playgirls. Manželství trvalo 13 let, roku 2007 následoval rozvod. Podruhé se ženil o rok později. Se zpěvačkou Ivetou Bartošovou (†48) jim to vydrželo dva roky. Jejich manželství přitom začalo v roce 2008 pompézní svatbou na zámku Hluboká, kam Pomeje přijel na bílém koni. Roku 2013 se oženil potřetí. Vzal si dýdžejku Andreu Šťastnou (35).

Jedna větší krasavice než druhá či třetí. Jediná Andrea ale přijala jeho příjmení a hrdě je nosí dodnes. A jediná se také stala matkou jeho potomka, dcery Aničky. Stejně jako její předchůdkyně ale nakonec požádala o rozvod.

Stáhla ji však, když se Jiřímu vrátila rakovina. Tentokrát bohužel zasáhla nejen znovu krk, ale šířila se i dál do kostí, což herci způsobovalo obrovské bolesti. Pomeje opět podstoupil ozařování, ale chemoterapii už lékaři nedoporučovali. Nakonec byl převezen do Nemocnice Na Pleši, která se specializuje mimo jiné na léčbu onkologických pacientů.

Super.cz zaznamenal před pěti roky smutný primát: Jako první informoval o Pomejeho smrti. Herec, tanečník, producent a velký milovník života zemřel 26. února 2019, jen pár týdnů po svých 54. narozeninách.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám