Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Vladimír Javorský a Yvetta Kornová ztvárnili ústřední postavy Zdeňka a Evy ve filmovém dramatu Krajina s nábytkem, který můžete sledovat již tento čtvrtek na Televizi Seznam. Z náhodné a letmé známosti dvou mladých lidí se narodí dítě. I přes všechny okolnosti se z bezstarostného studenta Zdeňka stává zodpovědný otec. Na rozdíl od Evy, která své dítě nesmyslně opouští. Jak moc má role Evy společného s reálným životem Yvetty Kornové?

Devatenáctiletý konzervatorista, který si přes prázdniny přivydělává coby pošťák, se zakouká do táborové vedoucí Aleny. Shodou okolností se ale na jednu noc stane milencem její kamarádky Evy, kterou hraje Yvetta Kornová. Aby toho nebylo málo, Eva otěhotní. Zdeněk se k rodičovství postaví čelem, což se nedá říct o matce, která malého syna opustí. A i když se Zdeněk dozví, že syn Tomáš není jeho, rozhodne se o něj starat. Po čase se ale ozve znovu Eva, která chce svého syna zpět. Jak příběh dopadne? Sledujte 25. ledna od 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

O děti přišla i v reálném životě

Nepochopitelné životní kroky hrdinky Evy ve filmu Krajina s nábytkem jako by kopírovala i její představitelka Yvetta Kornová. Nabídku na obsazení ve filmu z roku 1986 dostala v době, kdy se poprvé vrátila z odvykací léčby užívání drog a alkoholu. Vypadalo to, že novou cestu bez závislostí zvládá, a ve filmu předvedla svůj jedinečný herecký um. Pod režijní taktovou Karla Smyczka ze sebe vydala to nejlepší. Bohužel ale, i když se jí po pracovní stránce dařilo, cítila se stále sama a opuštěná. Znovu propadla drogám a alkoholu. Znovu skončila v léčebně a soud jí odebral její tři děti.

„Byla jsem hodně citlivá, pořád jsem chtěla, aby mě měl někdo rád. Ale chovala jsem se vážně jako zmetek. Všechny jsem si proti sobě štvala. A nemůžu se divit, že si všichni mysleli, že jsem hajzl. A že si to mysleli i moji sourozenci.“ Ti ji nakonec však podrželi i v těch nejtěžších chvílích, kdy Yvettě odebrali rok a půl starého syna Honzu, téměř čtyřletou Kateřinu a pětiletou Terezu. Děti byly u sestry Kornové, kam za nimi mohla dojíždět a navštěvovat je. „Sestru jsem zklamala. Říkala jsem jí, že drogy neberu, a přitom jsem brala dál. Člověk, když je na drogách, tak se prostě chová úplně ujetě,“ komentovala tehdejší situaci Kornová.

Šla proti všem

První herecký úspěch slavila Kornová ve filmu Přijela k nám pouť, kdy jí bylo pouhých deset let. Její ohromné herecké, taneční i pěvecké nadání bylo více než zřejmé. A přestože si cestu za svou kariérou prošlapávala sama, brzy se začalo říkat, že je protekční sestrou svého již slavného bratra. Že je Jiří známým hercem a zpěvákem, samozřejmě věděla, ale nijak to neřešila. Pak ale přišla puberta a nastal zásadní zlom. Yvetta měla pocit, že jí jeho sláva ubližuje. Došlo to až tak daleko, že začala svého bratra nenávidět: „Ačkoliv on za to nemohl, měla jsem pocit, že mi ubližuje. Tak jsem začala chodit špinavá, v roztrhaných kalhotách. Prostě tak, abych mu dělala ostudu. Všichni počítali s tím, že půjdu na konzervatoř, že prostě budu točit. Ten kolotoč se rozběhl a vypadal slibně. Moji sourozenci tak fungovali. Jenže já jsem byla hrozný hajzl. Šla jsem proti každému a byla jsem šílený prudič.“

Její trápení začalo už v devatenácti letech, kdy se Yvetta úplně uzavřela do sebe a začala pít. Zůstávala převážně doma, pletla dlouhé svetry, koukala se na televizi a pila. A to byla cesta k jejímu konci. Dodnes se se svými démony pere. Světélko naděje ke spokojenému životu svitlo loni v létě, kdy se provdala za svého dlouholetého přítele Josefa Petrů. Oddával je režisér Magnusek, se kterým je pojí dlouholeté přátelství.

Reklama

Další články

Načítám