Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V pondělí je to přesně deset let, kdy zpěvačka Iveta Bartošová (†48) ukončila svůj život skokem pod vlak. Bylo jí 48 let. Iveta dlouho bojovala se závislostí na alkoholu a lécích. Jak na ni vzpomíná Sagvan Tofi (59), se kterým se přátelila a v jehož muzikálu Děti ráje si měla zahrát? Producent, herec a scenárista byl hostem pořadu Superchat.

Byla vždycky strašně pozitivní. Měla kolem sebe hvězdné fluidum, byla krásná. Na lidi působila strašně pozitivně. Byla skromná, my Češi nemáme rádi provokativní lidi, možná proto ji milovali. Evokovala jim klid a pokoj v duši. Princezna,“ vzpomínal v Superchatu Sagvan na dobu, kdy Iveta ještě zářila na scéně.

Známý milovník žen ji bral jako kamarádku. Nikdy mezi nimi k ničemu nedošlo. „Na mě působila spíš jako kámoška. Byla hodná, milá. Až moc,“ směje se. „Působila na mě až moc princeznovsky. S Michalem Penkem, se kterým chodila, jsme měli napůl koncert a Iveta, když měla volno, tak s námi jezdila. Ona ho líčila, česala, starala se o něj, nosila nám jídlo, dělala nám snídani. Bydlela jednu dobu vedle mě v baráku, byla super,“ prozrazuje Tofi.

Jejím problémem byli muži. To přiznává i Sagvan. „Chlapi té její dobroty zneužívali. Ona byla hvězda a její partneři ji využívali. Ona se do toho vztahu vždy položila, byla oddaná. Ona se zneužít bohužel dala,“ krčí rameny.

Iveta měla být před patnácti lety hlavní hvězdou muzikálu Děti ráje, který Tofi napsal. V tomto období už ale měla problémy s alkoholem.

„Když začala mít problém s prášky a alkoholem, začala se měnit. Začala být nespolehlivá,“ vysvětluje. Přesto ji v Dětech ráje chtěl a doufal, že vše bude fungovat.

„Chtěli jsme to zkusit, i když jsme věděli, že už má problémy. Ona v té době byla ve slovenské StarDance a tam fungovala dobře. Tak jsme byli rádi, že k nám chtěla. Začala chodit na zkoušky. Ráno vždycky přišla na zkoušku a do pěti tam byla. Ale nezkoušela, seděla v třetí řadě na stejném místě,“ vzpomíná Tofi s tím, že bohužel zkoušet se Ivetě stále nechtělo.

Jen dokola seděla v hledišti a dívala se. „Ivetka chtěla pořád koukat, nechtěla zkoušet. A když pak jednou nastoupila na jeviště, měla scénu s Bořkem Slezáčkem, to bylo asi po měsíci a půl, tak byla absolutně mimo. Nedávala jedinou písničku, neintonovala. Nebyla schopná ani zazpívat svoji vlastní písničku Léto. Jako by byla v nějakém rauši, nebyla ničeho schopná,“ dodal Tofi s tím, že zvládli ještě natočit propagační videoklip k muzikálu, ale ten se nikdy neodvysílal.

Natáčení už bylo prý doslova šílené. „Točili jsme hodinu a pak přišla maskérka, že Iveta je zamčená v šatně a pláče. Čtyři hodiny byla přestávka. Nevěděli jsme, co bude. Nakonec se ten klip natočil. Ale do Dětí ráje nenastoupila. Na premiéře nebyla, už byla v takovém stavu, že to asi nebylo možné. Od té doby jsme se už nekontaktovali. Byli jsme nakonec rádi, že to nedopadlo. Kdyby nepřišla na představení, hroutila se, byl by to problém. Klip je v šuplíku a nikdy jsme ho nepromítali,“ prozradil Tofi, který se nyní těší na podzim, kdy uvede muzikál Děti ráje 2. Premiéra je naplánována na 14. listopad v Kongresovém centru v Praze.

Co dalšího Sagvan Tofi prozradil? Na to se podívejte ve videu nebo Superchat poslouchejte na podcastových platformách.

Další články

Načítám