Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Tahle nádherná žena se narodila do dobře situované rodiny v Praze a stala se slavnou a muži obletovanou herečkou. Život jí ale nachystal několik těžkých překážek, se kterými se musela vyrovnat. Milovaný manžel emigroval do Ameriky a po čase odešel do zámoří i její jediný syn a ona zůstala sama.

Jedna z nejoblíbenějších hereček 30. a 40. let hrála odmalička. Profesionálně pak začala Zita Kabátová (98) hrát ve svých dvaceti letech. Její nastartovanou kariéru ale přerušila nacistická okupace, přesněji dva německé filmy, v nichž tehdy účinkovala, a kvůli kterým pak nesměla dlouhých 25 let před filmovou kameru.

V roce 1946 se vdala za svého prvního muže Jerryho Krále. Ten však pracoval v Indii, kam Kabátová nedostala vízum a musela zůstat v Československu. Později byl sice její manžel přeložen do Londýna, tam ale také nedostala povolení odcestovat. Následoval rozvod na dálku.

Její životní láskou byl ale až její druhý manžel, veslař Jiří Zavřel, kterého si v roce 1956 vzala. Ve čtyřiačtyřiceti letech pak porodila své první a jediné dítě, syna Jiřího.

Rodinná idylka ale byla v roce 1968 přerušena. Její muž emigroval do Ameriky, kde brzy poté tragicky zemřel. Ona se se synem rozhodla zůstat ve vlasti. „Měli jsme na výběr, jestli půjdeme do Států nebo jestli zůstaneme v republice. A máma řekla, že nechce odjet. Od té doby jsem otce už neviděl a matka taky ne,“ říká Zitin syn Jiří v pořadu Třináctá komnata.

Když bylo herečce 85 let, odešel do Ameriky i Jirka. „Strašně se mi stýská. Ale když je tam spokojený...,“ uzavírá Kabátová.

V současné době žije Zita Kabátová v léčebně dlouhodobě nemocných a je upoutána na nemocniční lůžko.

Reklama

Další články

Načítám