Hlavní obsah
Článek

Herečka Lída Baarová (†86), která patřila za první republiky k našim nejkrásnějším filmovým divám, udělala na rozdíl od svých kolegyň svého času slušnou kariéru i v zahraničí. Ve třicátých letech zabodovala v Německu, kde si stihla zašpásovat i se samotným Goebbelsem, aby se posléze potupně vrátila do skromných poměrů na Barrandově a natočila tam své nejlepší české filmy.

Na svůj poměr s ministrem propagandy ovšem doplatila dalším zákazem v roce 1941. Ke konci války natočila pár snímků v Itálii. V revolučním kvasu pětačtyřicátého roku se na ni stejně jako na Vlastu Buriana nebo Adinu Mandlovou pořádal doslova hon. Po pobytu v pankrácké věznici a osobní tragédii, kdy přišla o matku a její sestra spáchala sebevraždu, bylo jen otázkou času, kdy Baarová znovu uteče za hranice.

Před kameru se znovu postavila v roce 1950 v italských ateliérech. Opravdového úspěchu pak dosáhla už pouze jednou. V třiapadesátém roce si Baarovou vybral do jedné z hlavních ženských rolí filmu Darmošlapové začínající režisér Federico Fellini, který se po několika dalších filmech zařadil mezi světovou filmařskou špičku.

Vy se nyní můžete podívat, jak vypadala nejkontroverznější česká herečka ve svém posledním slavném filmu. Většinu své role hrála nenalíčená a bylo jí devětatřicet let. „Fellini byl ovšem neorealista a zakázal mně se nalíčit. To se mi nelíbilo a velice důrazně jsem protestovala. Skončilo to neplánovaným a nenafilmovaným výstupem a pláčem z mé strany. Když jsem byla navíc ještě ubrečená, nařídil, že pojedeme na ostro,“ vzpomínala na svůj poslední úspěch později ve svých pamětech Lída Baarová, která by se dnes dožila devětadevadesáti let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám