Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Které italské filmy patří u nás k neoblíbenějším? Možná vás to překvapí, ale k absolutní špičce patří bláznivé komedie s Terencem Hillem a Budem Spencerem. Připomeňte si je ve filmu Dva výtečníci již tento pátek od 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

Italská kinematografie je velmi pestrá. Jižanská milostná dramata jsou plná hádek a usmiřování, vášně, lásky, ale i nenávisti. Celosvětově uznávané jsou italské válečné filmy i mysteriózní horory. Ovšem samostatnou kapitolou jsou italské filmové komedie: bláznivé, ztřeštěné a se zamotanou zápletkou. I takové jsou tzv. špagetové westerny, které jsou spíše jakousi parodií na klasické příběhy z Divokého západu.

Absolutním tahounem tohoto žánru je již více než šest desítek let duo Terence Hilla a Bud Spencer. Jejich film Pravá a levá ruka ďábla z roku 1993 patří s tržbami přes 4 miliony Kč mezi TOP 5 nejúspěšnějších italských filmů u nás. V kinech jej tehdy dokonce vidělo více než 200 tisíc diváků. Nezapomenutelná filmová dvojice přezdívaná italské mlátičky má i dnes v diváckých srdcích své neotřesitelné místo.

Jak se dostat od policie?

Radost a energii rozdávali oblíbení herci v každém vytvořeném snímku. Nejinak je tomu u filmu Dva výtečníci z roku 1977. V jedenáctém společném filmu se Bud a Terence proti své vůli a shodou náhod stanou zástupci veřejného pořádku. Brzy však poznají, že služba u policie není jejich šálkem kávy a snaží se co nejdříve z jejích řad vystoupit. Dostávají se tak do komických a až absurdních situací, které jsou pro diváka doslova k popukání. Plán jim ale nevychází a o odchodu od policie si zatím mohou nechat jen zdát.

Téměř celý film Dva výtečníci byl sice natočen v Miami, to mu ale neubírá na italské autentičnosti a hravosti. Přesvědčit se můžete sami, v pátek 15. března je film zařazen do večerního programu Televize Seznam. Při sledování se zaměřte na scénu z bowlingové herny. Ta byla totiž jako jediná natáčena přímo v Itálii. Že by se tehdy chtěl Terence Hill podívat do své rodné země a přesvědčil celý štáb, aby natočili alespoň jednu scénu přímo na jihu Evropy? Kdo ví, Terence s Budem byli všehoschopní!

Reklama

Další články

Načítám