Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dva muži a jedna horká letní láska. Česká romantická komedie Léto s kovbojem z roku 1976 patří mezi nestárnoucí filmové klasiky. Připomenout si ji můžete ve čtvrtek 14. března od 20:10 na obrazovkách Televize Seznam. Představitelka Doubravky Daniela Kolářová (77) viděla tento snímek údajně jen dvakrát. Navíc s trpkou pachutí vzpomíná i na samotné natáčení.

Ve filmu Ivo Nováka se oblíbená česká herečka Daniela Kolářová představila v roli svérázné Doubravky, holky z města, která má budoucnost jasně nalinkovanou. A to po boku Oldřicha Víznera alias Boba. Co by to ale bylo za léto bez bláznivé lásky, která jde proti všemu a všem. Každý, kdo film zná, se nemůže dočkat nesmrtelné hlášky Honzy v podání Jaromíra Hanzlíka: „Já tady znám široko daleko všechny krávy, ale vás jsem tady ještě neviděl!“ Zopakovat si ji můžete společně s vesnickým kovbojem ve čtvrtek večer na Televizi Seznam.

Pád do rybníka vyšel napoprvé

Režisér nechával hercům volnost, film tak vznikal v uvolněné atmosféře a řada záběrů i hlášek vznikala spontánně. Jinak to ale bylo se scénou, kdy Doubravka cestou z obchodu se síťovou taškou plnou nákupu včetně čerstvého chleba padá do špinavého rybníka na návsi. Scéna se jak k radosti herečky, tak k radosti celého štábu natočila podle přesného plánu napoprvé. Po pádu do bahnitého kalného rybníka se tak herečka musela sušit, převlékat, fénovat jen jednou. První záběr byl prostě dokonalý.

Kolářová v jednom kole

Ač film patří v žebříčcích oblíbenosti velmi vysoko, a to především pro pohodovou a odlehčenou atmosféru s vtipnými prvky a momenty, hlavní herečka si při natáčení moc zábavy neužila. Souběžně s filmem Léto s kovbojem totiž točila i film Na samotě u lesa pod vedením Jiřího Menzela. A aby toho nebylo málo, jejímu synovi Šimonovi byl teprve rok. Takže většinu času svou maminku na natáčení doprovázel. Ta v rozhovorech vzpomíná, jak byly přesuny mezi natáčeními náročné. V jedné ruce měla syna a plenky, v druhé postýlku. Na jednu stranu úsměvné, na druhou extrémně vyčerpávající. S péčí pomáhal, kdo měl ruce. Kromě tchyně se syna snažily zabavit a opečovávat i kostymérky nebo maskérky. Kolářová se nechala slyšet, že právě léto strávené natáčením obou filmů patřilo k těm nejhorším a už by to nikdy nechtěla zopakovat. Obdivuhodné je, že ani v jednom z filmů herečka nikdy nepůsobila unaveně, její výkon byl vždy bez jediné chybičky.

Přezdívka Bobo mu zůstala

Film Léto s kovbojem byl náročný i pro Oldřicha Víznera, který ztvárnil roli arogantního studenta medicíny. Ale z úplně jiných důvodů než pro Kolářovou. Původně chtěl hrát kovboje, ale to nevyšlo a roli získal Jaromír Hanzlík. Nadto se jeho role jmenuje Bobo Karásek a po odvysílání mu dlouhá léta nikdo neřekl jinak než Bobo! Zkrátka, herci tento film nikdy neuvidí očima běžného diváka.

Reklama

Další články

Načítám