Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Vrátit se po více než dvaceti letech z emigrace zpět na rodnou hroudu nebylo jistě jednoduché. Když měl ale vystěhovalec po svém boku manželku, která ho podporovala a šla s ním klidně i proti všem, byly útrapy poloviční. I o tom vypráví třídílný televizní film Český Robinson, který můžete sledovat od 7. února každou středu ve 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

V příběhu Český Robinson se Miroslav Donutil představuje coby Vlastimil Mates, který koncem šedesátých let emigroval z Československa. Procestoval kus světa, nakonec se usadil ve Švýcarsku, kde se seznámil se svou budoucí ženou, kterou v trilogii ztvárnila oblíbená česká herečka Vilma Cibulková. Jejich manželství je pevné a partneři se navzájem podporují. A to i ve chvíli, kdy se navzdory všemu a všem vrací zpět do Čech, na vesnici, kde chtějí rekonstruovat menší usedlost. I přes všechny překážky stojí Matesova žena Bertha za svým manželem. V reálném životě však toto Cibulková nedokázala, a jak sama přiznává, od své velké životní lásky utekla ve chvíli, kdy ji nejvíce potřebovala.

Jednou z prvních velkých lásek Vilmy Cibulkové byl herec a divadelní režisér Miroslav Macháček. Byl o téměř 42 let starší. Cibulková vzpomíná, že o jejich vztahu rád žertoval se slovy, že jemu se bude okolí za jejich vztah smát, ale Vilmu budou nenávidět. V období jejich velké lásky bojoval Macháček s rakovinou. „V době našeho soužití se známky jeho nemoci vytratily. Pak ale přišel náhlý zlom. A já jsem zbaběle utekla,“ nestydí se veřejně Cibulková přiznat. Dodnes ji to ale prý ale velmi trápí: „Můj odchod si umím vysvětlit, umím ho pochopit, ale ne odpustit.  Byla jsem nedospělá, oslabená a vyděšená. Každý náš den vypadal jako bolestná rozlučka. Bylo to těžké. Ale ano, zdrhla jsem ve chvíli, kdy mě nejvíce potřeboval.“ Herečka dodnes ale se svým Máchou, jak mu říkává, komunikuje a putuje životem, jako by byl stále přítomen.

V porozchodovém období zaháněla Cibulková trápení alkoholem. Skončila v Bohnicích, kde také zahájila odvykací léčbu. V tu dobu kouřila i osmdesát cigaret denně a hlavu i svědomí si čistila psaním. „Proč jsme k sobě s Máchou tolik tíhli, dost dobře neumím vysvětlit. Bylo to osudové setkání a vymyká se jakémukoliv popisu,“ uvádí Vilma Cibulková v rozhovorech.

Herečka byla nakonec dvakrát vdaná. S prvním manželem se rozvedla, když zjistila, že se kvůli podnikání topí v dluzích. I druhé manželství, s hercem Miroslavem Etzlerem, dopadlo v roce 2013 divokým a veřejností sledovaným rozvodem.

Reklama

Další články

Načítám