Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dlouhou dobu byl znám hlavně jako komik, který vystupuje po boku Petra Čtvrtníčka. Jakési jeho křoví. Této nálepky chtěl Josefa Poláška zbavit režisér Jan Prušinovský ve filmu František je děvkař. Do jaké míry se mu to povedlo, si můžete připomenout na obrazovkách Televize Seznam ve čtvrtek 18. ledna od 20:10 hodin.

Divácky úspěšná filmová komedie František je děvkař přibližuje život psychiatra Františka Soukenického, nenapravitelného sukničkáře. Jeho nekončící zálety, flirtování, svádění a nahánění žen ho nakonec připraví jak o profesi, kdy mu lékařská komise na základě udání odebere licenci, tak o milující a hlavně neuvěřitelně tolerantní manželku Elišku. František je tak nucen se vrátit zpět ke své matce, kterou ve filmu ztvárňuje Zdena Hadrbolcová.

Přitom s hlavním hrdinou toho má Josef Polášek v reálném životě pramálo společného. Již pětadvacet let je věrný jedné ženě, s kterou se dokonce dvakrát oženil. Když v roce 2018 slavili kulaté výročí svatby, obnovili manželský slib: „Řekli jsme si, že bychom si mohli zopakovat svatbu. Tak jsme to také udělali. Ale vlastně to byla jen taková malá záminka k tomu, abychom se zase všichni sešli,“ komentoval druhou svatbu Polášek.

Roli filmového Františka psal Jan Prušinovský od začátku přímo na tělo Poláškovi. Film byl velkou výzvou pro oba. Pro Prušinovského to byl filmový debut, pro Poláška zase první hlavní role. Režisér a scenárista šel dokonce do velkého rizika: „Od producentů jsem byl nucen obsadit známé tváře. Ale já jsem už měl v hlavě všechno připravené. Chtěl jsem prostě neprovařené herce,“ prozradil Prušinovský, jak odolával tlaku zvenku.

Přestože se na filmu podíleli nováčci, na výsledku to není nikterak znát. Do filmu nakonec obsadil Prušinovský i Petra Čtvrtníčka: „I s ním jsem chtěl ve filmu pracovat trochu jinak. Přirozeně ho napasovat do příběhu a využít jeho potenciál.“ Čtvrtníček si ve filmu zahrál Poláškova bratra Miloše. Jak to dopadne, když se sukničkář František začne motat i kolem bratrovy ženy, se dozvíte ve čtvrtek večer na Televizi Seznam.

Nevěra jde ruku v ruce se žárlivostí. Jak zvládá tyto emoce Polášek? „Nejsem žárlivý. Díky bohu. Nemohu si vážně vzpomenout, že bych někdy žárlil tak, že bych se nějak trápil, nebo že bych začal dělat nějaké blbosti. Říká se, že ženy mají sice rády, když na ně muž žárlí, ale to je podle mě proto, že necítí od partnera zájem. A ten se dá přece projevit i jinak než žárlením,“ uzavřel téma Josef Polášek.

Reklama

Další články

Načítám