Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Komedie U pokladny stál, kterou si mohou diváci Televize Seznam připomenout ve čtvrtek 8. února od 20:10, si bere na paškál poměry v nemocenském pojišťovnictví. Za jak jinak než excelentní výkon v hlavní roli dostal Vlasta Burian astronomický honorář. Enormní sumy se ale rozdávaly i za role vedlejší.

V komedii Karla Lamače září po boku Vlasty Buriana prvorepublikové hvězdy, jako je Jaroslav Marvan, Čeněk Šlégl, Ladislav Hemmer či Adina Mandlová. Poslední jmenovaná byla v období natáčení filmu na svém obrovském vzestupu. Kdyby žila v současnosti, plnila by přední stránky novin. Její život byl plný skandálů, milenců a tajemství. To vše se samozřejmě neobešlo bez financí. Není tak divu, že si kráska za vedlejší roli v komedii U pokladny stál vydupala vysoký honorář.

Na konci 30. let minulého století byla průměrná měsíční mzda v Československu 789 Kčs. Pro představu – chléb stál 3,40 Kčs, kilo brambor 0,85 Kčs, litr mléka 1,95 Kčs a jedno velké pivo vycházelo na 1,45 Kčs. Mezi nejlépe placené pracovníky patřili vysoce postavení úředníci a pracovníci státní a veřejné správy. Na to ostatně odkazuje i film U pokladny stál. Například oborový rada na ministerstvu se mohl pyšnit platem 3196 Kčs, o něco více měl štábní kapitán ve vojenském úřadě (3765 Kčs).

Samostatnou kapitolou z pohledu financí byli ale samozřejmě herci a herečky. Národem zbožňovaní i zatracovaní, žijící ve světě reflektorů a před filmovými kamerami. Ať už měli život veselý nebo ne, finanční zaopatření se jim dostávala bezesporu. Vlasta Burian si za svou roli Rozrucha v komedii U pokladny stál vysloužil 150 tisíc Kčs! Skutečný rozruch ale způsobila informace o výši honoráře Mandlové. Ta si totiž za vedlejší roli Věry Hornové, sekretářky a milenky, vysloužila 100 tisíc Kčs.

Stejně jako ve filmu i Mandlová se musela se svými milenci často skrývat a hrát různé hry. Čtyři roky po natočení U pokladny stál se Mandlová poprvé vdávala. Kupodivu si nebrala bohatého podnikatele, ale nepříliš úspěšného malíře Zdeňka Tůmu. Jejich životy se ale zcela lišily a postupně se odcizili úplně. Herečka našla útěchu v kolegovi Vladimíru Šmeralovi. Začala hrát v divadle a znovu se veselila. Po úspěšné generálce se ale zdržela na flámu v divadle. A Tůma v tu dobu spáchal sebevraždu. Ještě než si pustil plyn, napsal na fotku Adiny Mandlové vzkaz: Šťastnou cestu. Což byl název filmu, který právě točila.

Reklama

Další články

Načítám