Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Hlavní devízou Jiřího Valy (27. 11. 1926 – 15. 11. 2003) byl mužný zjev a civilní projev. Díky tomu hrál většinou drsné energické hrdiny s dobrým srdcem, role záporáků se k jeho hereckému charakteru většinou nehodily. K divadlu tíhl Vala již od dětství. V kvintě opustil gymnázium a utekl ke kočovnému divadlu jako herec a kulisák v jednom. V roce 1943 se dostal na pražskou konzervatoř, kterou absolvoval roku 1947, a poté vystřídal řadu rozličných angažmá. Nejdéle byl členem souboru činohry Národního divadla (1972–1999).

Nepotřeboval ani kaskadéra

Jeho filmovou kariéru předurčily role zásadových, uvědomělých mužů. Valovi jako nadšenému sportovci nedělaly problém ani náročnější úlohy, ve kterých mohl prokázat svou fyzickou zdatnost. Proto zvládl i velmi náročnou roli ve filmu Synové hor (1956), ve kterém hrál Vrbatu.

Mohl mít kaskadéra, ale on ho odmítl. V roce 1958 došlo v jeho kariéře ke zlomu. Po natočení snímku Žižkovská romance se stal idolem téměř všech žen v Československu. On sám hrál Mirka Helebrandta moc rád, v mnohém se podobali. Mirek byl frajer a fotbalista. Jeho představitel Vala byl taky frajer a fotbalovému klubu Bohemians fandil natolik, že se stal předsedou jeho fanklubu.

Televize ho měla ráda

Vala se stal v roce 1966 prvním filmovým představitelem fešáckého kapitána Michala Exnera, jehož duchovním otcem byl spisovatel Václav Erben. Valův vyšetřovatel VB v nestárnoucí detektivce Poklad byzantského kupce svědomitě plní pracovní povinnosti, současně ale je vtipný a zábavný a jeho vztah ke studentce Kamile Houskové v podání Gabriely Vránové (†78) jiskří a poutavě nabírá na obrátkách.

Co se týče televizní obrazovky, patřil Vala téměř k jejímu inventáři. Jednou z jeho stěžejních rolí byl Martin Nedobyl v seriálu Sňatky z rozumu (1968), který se po čase dočkal pokračování v seriálu Zlá krev (1986). Vala si zahrál i v dalším oblíbeném seriálu Byl jednou jeden dům (1974), v němž ztvárnil postavu malíře Dlaska.

Jako přelétavý motýl

V roce 1959 zlomil srdce kolegyni Jiřině Švorcové (†83). Hráli spolu v dramatu Král Šumavy, kde se jeho postava strážmistra Zemana zamiluje do vedoucí místní prodejny Konzumu v podání Švorcové. Ani ve skutečném životě nezůstaly city neopětovány, jenže přelétavý Vala tento románek nebral tak vážně jako Švorcová. Ona se kvůli němu dokonce rozvedla, on jí později začal zanášet s Jiřinou Jiráskovou (†81), která s ní sdílela šatnu. „Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až díky skandálku, když do divadla přišel Jiráskové tehdejší manžel (herec Jiří Pleskot)… a dal Valovi po představení přes hubu,“ popsala Švorcová.

Ženy na něj letěly a Vala si jejich přízně užíval plnými doušky. Mnohé uměl nalákat na poezii, výborně totiž recitoval. Teprve po čtyřicítce se konečně usadil a oženil a manželka Emílie, se kterou prožil nakonec 33 let, mu navzdory jeho temperamentu dokázala vytvořit pohodové zázemí. V roce 1974 se jim narodil syn Viktor.

Odešel před 20 lety

S postupujícím věkem herce trápily nejrůznější neduhy a choroby. Když se na počátku 90. let vykřesal z mozkové mrtvice, byl obsazen do role Starce I ve hře Návštěvní doba. Tehdy se s úsměvem svěřoval kolegům, že toho dědka vůbec nemusí hrát, protože jím je. Mnoho let bojoval také s rakovinou. Té nakonec podlehl krátce před svými 77. narozeninami. Od jeho úmrtí uplyne právě dvacet let.

Související témata:
Jiří Vala

Reklama

Další články

Načítám