Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Chcete se opravdu pobavit a zasmát od plic? Pak si určitě nenechte ujít „šéfovskou“ sérii, kde se vykutálená banda podvodníků Pepan (Petr Nárožný), Jára (Karel Heřmánek) a Marcela (Naďa Konvalinková) snaží přijít bezpracně ke „koláčům“. Hned 6. dubna budete moci od 20.10 h sledovat na Televizi Seznam první z pětice filmů: Šéfe, to je věc! (1982). Důvtip a vynalézavost Pepanově partě při vymýšlení různých podvodů sice nechybí, ale zároveň se pokaždé vloudí nějaká ta chybička. Proto se plány na rychlé zbohatnutí pokaždé sesypou jako domeček z karet.

Ani v dalších filmech Šéfe, jdeme na to! (1984), Šéfe, vrať se! (1984), Na dvoře je kůň, šéfe! (1989) a V tomhle zámku straší, šéfe (1989), které bude Televize Seznam vysílat každou sobotu až do 4. května, to není o nic lepší. Není divu. Podnikavý trojlístek má příliš velké oči a málokdy dovede své „geniální“ plány dotáhnout do konce. Kartami dost často zamíchá i Barbara (Jiřina Bohdalová) z konkurenční party, a tak naši hrdinové dopadnou pokaždé jako sedláci u Chlumce.

Pepanovi hrozí svatba

V prvním příběhu vymyslí Pepan geniální plán s falešnou stodolarovou bankovkou, s prodejem kradených gobelínů, s okrádáním důvěřivců povětrnými ženštinami aj. Ovšem jako vždy se nedaří, ze zisků není nic a celá povedená partička skončí nakonec v rukou zákona. Pro Pepana se tento zákon objeví v podobě rodiny dívky Anežky (Jaroslava Kretschmerová), kterou chtěl oklamat jako sňatkový podvodník. Inu, pracoval na příliš mnoha stavech a teď mu hrozí svatba.

Jak oklamat podvodníka

Ve druhém příběhu přijede za Pepanem jeho nechtěná nevěsta i s početným „sicilským“ příbuzenstvem. Celá parta má ale hlavní starost, jak chytit Barbaru, která je minule podfoukla. Ve třetím filmu se Pepan ocitá nedobrovolně na Moravě a zažívá tu pravé peklo, protože ho budoucí příbuzní nutí pracovat. To by ale nebyl on, kdyby se nepokusil o nějakou levotu. Když se mu konečně podaří uprchnout z lůna rodiny, připraví výborný plán – podvod s pronájmem bytu. Jenže tentokrát se nechá napálit on sám.

Barbara opět v sedle

Ve čtvrtém díle série se Pepan snaží koupit koně a tato okolnost ho svede dohromady s mezinárodním gangem, který chce přes Československo pašovat brilianty – právě pomocí koně. Do toho se opět nechá přemluvit Barbarou ke společné akci – krádeži peněz pro výplaty v podniku Strojstav. Akce se sice zdaří, jenže Pepan z ní zase nic nemá, neboť Barbara na něj připravila další podraz.

Excelentní herecké výkony

Když se naši smolaři dostanou v pátém příběhu na zámek, začnou se zajímat o umělecké předměty. Samozřejmě ne kvůli jejich historické hodnotě, ale protože by se s nimi dalo kšeftovat. Opět se potkávají s podvodnicí Barbarou a ta, jako vždy, přemýšlí, jak je oklamat… Mimochodem koupit obraz od malíře Václava Brožíka za 15 000 Kčs bylo jistě výhodné. Jen pro představu, vyvolávací cena jeho obrazů je v dnešní době v milionech korun.

Petr Nárožný v roli akurátního plánovače Pepana nemá chybu, vysloužilá lehká děva Marcelka v podání Nadi Konvalinkové je také mimořádně zdařilá. Naprosto excelentní výkon podal Karel Heřmánek v roli prosťáčka Járy. Nezklamala ani Jiřina Bohdalová – její Barbara je skutečně pořádná mrcha.

Reklama

Další články

Načítám