Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jednou z nejoblíbenějších českých pohádek je nepochybně Princ a Večernice z roku 1978. Pohádka je plná filmových triků a efektů a zároveň i přehlídkou nádherných kostýmů. Není tak divu, že filmový štáb musel šetřit, kde se dalo. A možná vás překvapí, na čem všem filmaři tzv. škrtili náklady…

Nádherná Večernice, urputný princ Velen a jeho tři sestry na vdávání, starostlivý tatínek – král –, netradiční ženiši a zároveň švagři a nakonec zlý Mrakomor. Postavy z pohádky Princ a Večernice jsou všem notoricky známé. I přesto je vždy rádi vidíme znovu. Příležitost budete mít i poslední březnovou neděli, od 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

Libuška byla jasná volba

Do jedné z hlavních rolí chtěli tvůrci neokoukanou tvář. Jelikož Libuše Šafránková měla své místo již neotřesitelně jisté, zbývalo k ní najít prince. A tak padla volba na slovenského kolegu Juraje Ďurdiaka. A byla to trefa do černého! Ďurdiakovi se ale stalo to, co mnoha jiným princům – tuto roli už nedokázal v tuzemských filmech překonat. Na český film ale nezanevřel, v posledních letech se objevil například ve snímku Pražské orgie či Únos. Zahrál si i menší vedlejší roli ve filmu Román pro ženy, ve kterém ztvárnil postavu Hanse, německého nápadníka Simony Stašové.

Zkažená šunka a pád do rybníku

Jistě si vzpomenete na scénu, kdy se princ Velen ohání kusem šunkové kýty po lotrech, kteří se ho snaží využít. Bitka ve skalách, která se točila několik dní, vznikala za ne zcela vábných podmínek. A to doslova. Peněz nebylo nazbyt, a tak se musela využívat stejná a tatáž rekvizita každý den. Takže vepřová pochutina, která byla několik dní na slunci, se proměnila v opravdu účinnou zbraň. Ale fungovala nejen na lotry, ale i na celý filmový štáb.

Na co se během natáčení muselo dávat velký pozor, byly již zmiňované kostýmy. Proto se i scéna, kdy princ Velen spadne se svými sestrami princeznami do rybníka, točila až jako úplně poslední. Žádné náhradní oblečení nebylo, takže záběr musel vyjít hned napoprvé. To se naštěstí povedlo. S čím ale nikdo už nepočítal, bylo bahno, kterým byl rybník zanesen. A to se z kostýmů dostávalo ještě hodně dlouho.

Kdo pomáhal Velenovi?

Pozorný divák samozřejmě ví, že na nebezpečné cestě, kterou podniká princ Velen, aby zachránil svou vyvolenou, mu pomáhají Slunečník, Větrník a Měsíčník. Všimli jste si ale někdy, že hostinec U Zemské koule, ve které se Velen ubytuje, má ve znaku slunce, měsíc a vítr? Schválně, zaměřte se na to při vašem nedělním sledování pohádky. Začíná ve 20:10 na Televizi Seznam.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám