Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Maďarský herec János Bán je u nás známý především coby zubatý, mentálně zaostalý Otík z úspěšného českého filmu Vesničko má, středisková. Právě tato role odstartovala hercovu hvězdou kariéru. A přitom nechybělo mnoho a navždy skočil v zapomnění jako bezdomovec na ulici.

Mezi českými diváky patří film režiséra Jiřího Menzela a scenáristy Zdeňka Svěráka z roku 1985 mezi absolutní klasiky. Dokonce je označován za nejpopulárnější českou komedii vůbec. Oblíbené postavy, jako je závozník Otík Rákosník (János Bán) a jeho řidič a nepsaný ochránce Karel Pávek (Marián Labuda), doktor Skružný, který se pořád kochá (Rudolf Hrušínský), žárlivý Pepa Turek (Petr Čepek) a jeho nádherná žena Jana (Libuše Šafránková) s milencem Vaškem (Jan Hartl), se na televizní obrazovku vrací ve čtvrtek 28. března. Film najdete v televizním programu Televize Seznam od 20:10 hodin.

Světový úspěch i nominace na Oscara

Film Vesničko má, středisková sklidil velký úspěch nejen u nás, ale i ve světě. V roce 1986 získal dokonce hned dvě prestižní ocenění na Mezinárodním filmovém festivalu v Montrealu. Konkrétně cenu ekumenické poroty a také zvláštní cenu poroty. Bez povšimnutí nezůstal ani János Bán, který byl v roce 1987 za roli Otíka oceněn na filmovém festivalu Paříži v kategorii nejlepší herec. Výčet pokračoval cenami jako Velká cena kritiky na festivalu MFF filmových komedií v Chamrouse ve Francii, Hlavní cena na MFF Aurilac také ve Francii či prestižní cena diváků na festivalu ve Valladolidu ve Španělsku. Absolutní vrchol pak přišel, když se János Bán coby Otík probojoval až do nominací na Oscara v kategorii cizojazyčných filmů.

Těžké období překonal

Bylo období, kdy herec neměl zrovna na růžích ustláno. Řešil finanční problémy, které dokonce došly až tak daleko, že skončil zcela bez peněz na ulici. Na několik měsíců se i kvůli psychickým problémům stal bezdomovcem. Naštěstí se z temnoty dokázal dostat zpět do běžného života a za touto životní epizodou udělal tlustou čáru.

Když v roce 2018 náhle zemřel Marián Labuda, byl to pro všechny velký šok. I pro Jánose Bána bylo toto období velmi bolavé. „V den, kdy jsem se dozvěděl o smrti Mariána Labudy, jsem měl večer dost těžké představení. Dvacet minut jsem ani nevěděl, co na podiu dělám, tak mě to vzalo. S Mariánem jsme byli přátelé dlouhá léta,“ uvedl na pohřbu herec pro Super.cz.

Otík mu změnil život

Být hercem bylo Bánovým velkým snem. Vystudoval Vysokou školu dramatických umění v Budapešti, několik let působil v Národním divadle v Pécsi a v dalších významných divadlech. Ve filmu se poprvé objevil v roce 1979 v roli osamělého mladíka v psychologickém dramatu Každou středu. A právě v této roli zaujal Jiřího Menzela, který si ho vybral pro roli Otíka Rákosníka. Role ho katapultovala do hereckých oblak a stal se jedním z nejvyhledávanějších filmových i divadelních herců. Dnes je mu 68 let a je nositelem prestižního titulu zasloužilý umělec Maďarska. V srdcích Čechů je však navždy zapsán jako Otík. Diváci si tuto svéráznou postavu v jeho podání zamilovali a hlášky, které byly jemu a Mariánu Labudovi psány na míru, se používají dodnes. Připomeňte si celý film ve čtvrtek večer na obrazovkách Televize Seznam.

Reklama

Další články

Načítám