Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Najít přenádhernou princeznu Ladu do pohádky Princezna se zlatou hvězdou nebyl náročný úkol jen pro prince Radovana, ale i pro režiséra Martina Friče.

Jedna z neoblíbenějších českých pohádek Princezna se zlatou hvězdou je dodnes jedinou veršovanou pohádkou, která byla v tuzemsku natočena. Připomenout si ji můžete na obrazovkách Televize Seznam v sobotu 30. března od 20:10.

Letos je to neuvěřitelných 65 let o doby, kdy se na televizních obrazovkách objevil Josef Zíma coby princ Radovan, František Smolík v roli krále Hostivíta, Josef Vinklář jako kuchtík Janek či Martin Růžek představující Kazisvěta VI. Co by to ale bylo za pohádku bez princezny? Ve volné filmové adaptaci lidové slovenské pohádky podle Boženy Němcové ztvárnila princeznu Ladu něžná Marie Kyselková. Možná jste nevěděli, že její životní role byla tak trochu hříčkou osudu.

Natřikrát obsazená princezna Lada

Kyselková se původně rozhodla pro profesi zdravotní sestřičky, nakonec se ale stala manekýnou a filmovou herečkou. Přitom ke své nejslavnější filmové roli, tedy princezny Lady, která má na čele zlatou hvězdu, se dostala úplně náhodou. Hlavní roli měla nejprve ztvárnit Miriam Hynková, která za sebou už měla filmy jako například Černý prapor či Hry a sny. Režisér Martin Frič si ji vybral coby princeznu Ladu. Herečka ale vážně onemocněla, prodělala těžkou obrnu a dokonce hrozilo, že se kvůli ochablým svalům udusí. Nakonec měla trvalé následky naštěstí jen v podobě ochrnuté nohy, které se jí ale dařilo úspěšně skrývat.

Filmový štáb tak musel rychle hledat náhradu. Ve hře byla dokonce i skutečná manželka Josefa Zímy, tedy Eva Klepáčová. Herečka byla už v té době známá coby Káča z pohádky Hrátky s čertem. Nakonec ale ani tento pokus nevyšel, protože Klepáčová byla ve viditelném stadiu těhotenství. A tak se stalo, že do role byla obsazena Marie Kyselková, která původně přišla na konkurz k pohádce coby taneční komparzistka. Největším paradoxem byl nakonec fakt, že i Kyselková natáčela pohádku v době, kdy už byla v jiném stavu a čekala syna Ondřeje. Když se narodil, herečka se úplně stáhla do ústraní a slávu vyměnila za mateřství a péči o rodinu.

Bez polibku by to nešlo!

Režisér Frič se s výběrem princezny trefil do černého. I když tvůrce pohádky vyšla Kyselková draze. Za každý natáčecí den inkasovala 200 Kčs, což tehdy byly poměrně vysoké peníze. Herečka se svého úkolu zhostila na výbornou, a dokonce se nebála s režisérem debatovat o připravovaných scénách. Například závěrečná scéna, kdy se princezna Lada s princem Radovanem políbí, byl její nápad. Původně měla pohádka končit hromadným přípitkem a nový královský pár měl společně pozvednout číše. Herečka si však vynutila, že posledním záběrem bude zamilovaná hubička. A tak se také stalo. Přesvědčit se můžete v sobotu večer na Televizi Seznam v pohádce Princezna se zlatou hvězdou.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám