Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

O tom, že čeští kaskadéři patří ke světové špičce, není pochyb. Jejich úspěch je ale více než vydřený. Fyzicky i psychicky náročnou práci mnohdy v těžkých podmínkách by zvládnul jen málokdo. Nahlédnout do jejich práce a připomenout si, že i ti nejtvrdší chlapi mají křehká srdce a velká životní trápení, si můžete dnes ve 20:10 na Televizi Seznam v českém filmovém dramatu z roku 1995 Cesta peklem.

Asi málokterá rodina je u nás spjata s pojmem filmových kaskadérů jako ta Jáklova. Při natáčení filmu Cesta peklem se dokonce potkali všichni tři: Petr Jákl starší, Petr Jákl ml. a jeho strýc František Jákl. Právě jejich jména jsou spojena se základy české kaskadérské školy.

Autorem námětu Cesty peklem a spoluautor scénáře je Jákl ml., díky jehož bohatým zkušenostem stojí český akční snímek na reálných základech. Vedle něj a dalších skutečných kaskadérů si s chutí zahráli Radoslav Brzobohatý, Martin Dejdar, Pavel Nový a Ondřej Vetchý.

Film režiséra Martina Hollého je plný neuvěřitelných kaskadérských výkonů, hlavním motivem jsou však mezilidské vztahy, pozadí filmového natáčení a zachycení dlouhých příprav na jednotlivé záběry a scény. Ty v reálu trvaly dlouhé hodiny, někdy dokonce i dny.

Rozpočet měl své limity, a tak se muselo šetřit, kde se dalo. Kaskadéři například při pádech z výšek padali do prázdných krabic. Pro srovnání: američtí kaskadéři padají do vzduchem nafouknutých vaků. Cena je ale enormní a v roce 1995 se pohybovala kolem 5 tisíc dolarů. Pro český štáb něco naprosto nedostižného. Tvůrci si proto vymysleli vlastní metodu – padání do kartonových krabic, které se stavěly jako cihlová zeď.

Film o tvrdém muži s křehkou duší

Cesta peklem vypráví příběh Petra Kvapila, kterého ztvárnil Jákl ml. Společně s kolegy Pepinem, Zdeňkem a dalšími plní náročné a nebezpečné kaskadérské výzvy. Útočiště má u své manželky Heleny a milovaného syna Kubíka. Když se Kvapil chystá na natáčení zahraničního válečného velkofilmu, zasáhne rána osudu. Při autonehodě zemře jeho malý syn. Tvrdému kaskadérovi i jeho ženě se zhroutí svět. Jeho okolí se snaží vrátit Petrovi chuť žít a třeba se i vrátit k jeho milované práci. Cesta je to ale trnitá a bolavá.

Nic pro slabé povahy

Při natáčení některých scén filmu Cesta peklem tuhla i hercům krev v žilách. „Co já tady vidím, tak to je banda magorů. Když vidím, jak skáčou do těch papírových krabic, tak odcházím. Nemůžu se na to koukat,“ nechal se slyšet Martin Dejdar při natáčení. Zato Ondřej Vetchý se slabostí pro kaskadérství netají. Dokonce by ho to údajně bavilo víc než herectví. „Nechci se rouhat, je to hodně těžká práce. Vypadá to hodně efektně, ale je to strašná dřina. Jako vždycky, když chce člověk dělat něco poctivě. Navíc v této profesi riskuje zdraví své i svých kamarádů,“ vzpomínal po natáčení.

Zajímavost

Pokud se vám dnes večer při sledování filmu na Televizi Seznam bude zdát, že Petr Jákl st. má jiný hlas, pak vás ucho neklame. V postsynchronech byl nadabován hercem Pavlem Soukupem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám