Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Co má udělat žena, když zjistí, že je jí manžel nevěrný? Vybrat všechny vkladní knížky, co jsou v domácnosti, skoupit nejelegantnější modely v Módních závodech a v salonu krásy dovršit přeměnu v dámu. K tomu nechat domácí práce ležet ladem, a pokud se najde nějaký ten fešák, proč s ním nezačít randit? Jen ať se nevěrník chytí za nos. O to vše se pokusí řidička tramvaje Marie Kučerová, kterou ve filmu Dáma na kolejích (1966) ztvárnila nezapomenutelným způsobem Jiřina Bohdalová (92). Hudební komedii režiséra Ladislava Rychmana uvidíte 12. prosince ve 20:10 h na Televizi Seznam.

Režisér Rychman natočil dva roky předtím legendární Starce na chmelu. Podobně jako v příběhu o středoškolácích na chmelové brigádě i v Dámě na kolejích zazní písně Jiřího Bažanta, Vlastimila Hály a Jiřího Maláska.

Písně z Dámy na kolejích se ale hity nestaly, mimo jiné i proto, že angažmá Jiřiny Bohdalové a Radoslava Brzobohatého (nevěrný manžel Václav) do hlavních rolí naráželo na omezené pěvecké schopnosti obou celebrit, které spolu ovšem po herecké stránce fungovaly znamenitě. Spíš než o muzikál jde tak o komorní vztahovou komedii proloženou hudebními čísly. Furiantská pomsta nevěrnému Václavovi se ovšem nakonec ukáže být jen snem bezradné ženy zahnané do kouta…

Kdo zničil Bohdalce hlas

Hlavní hrdinku Marii proměnila z obyčejné řidičky tramvaje v elegantní dámu Olga Knoblochová, přezdívaná Lady Dermacol. Knoblochová se v barrandovských ateliérech spolupodílela mimo jiné na vzniku dnes už světoznámé české kosmetické značky, která upoutala i pozornost hollywoodských studií.

Foto: copyright NFA, Dáma na kolejích, Ladislav Rychman, 1966
Dáma na kolejích

Jiřina Bohdalová své hudební party nazpívala sama, pouze části s vysokými tóny doplnila operní pěvkyně. „Zpívám strašně ráda, i když asi trochu falešně. Všechno jsem ale tehdy nazpívala sama, tedy až na ty vejšky. Tam to za mě převzala jedna operní pěvkyně, která měla podobný hlas jako já. Nikdo to nepoznal. Tenkrát jsem ještě měla lepší hlas, než jsem si ho stačila zničit těma televizníma Křemílkama,“ prozradila Bohdalová.

Že ty neumíš řídit?!

František Peterka, kterého proslavila role Krakonoše, hrál boxera Béďu, který se do hlavní hrdinky zamiluje a začne s ní chodit. V jedné scéně měl s Jiřinou Bohdalovou dojet autem ke srázu a těsně před ním zastavit. Jenže herec neměl řidičák, a tak ho Barrandov vyslal do autoškoly. Tam se asi pořádně divili: „Poslali mě z Barrandova do autoškoly, kde jsem po nich chtěl jen naučit ty základy, abych se uměl rozjet a po pár metrech zastavit,“ vyprávěl později Peterka.

„Nechtěli to pochopit, že nechci řidičák, ale jen naučit tohle málo. Nakonec to dobře dopadlo a mohl jsem točit. Po záběru, kdy jsem to odřídil, jsem vystoupil a nechal to auto stát. Řekli mi, ať se vrátíme, a já že ne, tak to auto převezl na začátek technik. A vtom se Bohdalka zhrozila: Že ty neumíš řídit? Panebože, že já to podepisovala! Ještě se s autem zřítíme do řeky!“

Ve filmu kromě herců účinkovaly ve vedlejších rolích i další známé osobnosti včetně režiséra Ladislava Rychmana (ředitel spořitelny), dále například dirigent Milivoj Uzelac (dirigent na Malostranském náměstí) či sportovní komentátoři Luboš Pecháček a Jaroslav Suchánek.

Reklama

Další články

Načítám