Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v nemocnici v rodném Hradišti na internu. Jenže nakonec skončí jako obvodní lékař v zapadákově zvaném Bezdíkov…

Také jeho kamarád Kendy (David Matásek) ukončil FAMU a získal místo asistenta režie v televizi. A které krásce bude hlavní hrdina psát verše tentokrát? To se dozvíte ve třetím díle oblíbené básnické série Jak básníkům chutná život (1987), kterou uvidíte 28. listopadu ve 20:10 h na Televizi Seznam.

Kam zmizela Píšťalka?

Štěpánovu lásku Alenku, zvanou Píšťalka, hrála půvabná Eva Vejmělková. Ta ale ve filmu nemluví svým hlasem. Kvůli výraznému dialektu ji nadabovala Zlata Adamovská. Přestože se do Vejmělkové v tomto filmu zamilovala alespoň polovina pánské populace (ta druhá ji milovala už od filmu Fontána pro Zuzanu, 1985), herečka v té době již tvořila pár se slovenským režisérem Dušanem Rapošem. Krásná Píšťalka dnes pracuje jako psycholožka a pomáhá lidem řešit jejich traumata i pomocí unikátní hypnotické metody. K herectví si odskočila naposledy v roce 2020 v manželově filmu Ženská pomsta.

Cigáro v sanitce

Herec Rudolf Hrušínský, který hrál ve filmu Píšťalčina otce, dostal během natáčení infarkt. Pamětníci tvrdí, že cigaretu si zapálil ještě v sanitce, která pro něj přijela, aby ho odvezla do nemocnice.

Hrušínského postava malíře pronese ve filmu větu: „Já nejsem nikde organizován, takže si můžu malovat, co chci a jak chci.“ Tvůrci se báli, že tato hláška bude působit trochu jako provokace a cenzoři ji vystřihnou. Nakonec ale věta hlídačům asi unikla a ve filmu zůstala.

Kde hledat Bezdíkov

Zámek, kde Hrušínský maloval obrazy, se jmenuje Krásný Dvůr a vinné sklípky můžete najít v Petrově u Hodonína. Jsou známy také jako Plže a představují památkovou rezervaci. Dále se natáčelo také v kladenské nemocnici nebo v Mělníku.

Filmový Bezdíkov byste našli v obci Škvorec kousek za Prahou.

Zajímavosti o filmu

Film se měl původně jmenovat Jak básníkům voní život. Podnět ke změně titulu vzešel od herce Františka Filipovského.

Na SPZ Šafránkova auta lze spatřit písmena HD, odkazující na filmové okresní městečko Hradiště. Kód SPZ je zcela smyšlený, v Československu ani v ČR nebyl nikdy používán.

Filmového architekta, který Štěpánovi pomůže s nástěnkou, hraje skutečný filmový architekt Boris Halmi. Kendy na něj dokonce zavolá: „Borisi!“

V samém závěru filmu se v malé roli objeví i režisér Dušan Klein. Střihnul si postavu nádražáka, nakládajícího bednu do vlaku (muž s doutníčkem).

Reklama

Další články

Načítám