Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„Otec byl toho večera poněkud neklidný…“ Tato slova zná nejspíš každý televizní divák. Děsivý rodinný mord se v seriálu 30 případů majora Zemana stal základem nejznámějšího dílu Studna (1978). Příběh Studny nyní ožije v seriálu na platformě Voyo. Diváci se mohou těšit na nové zpracování, které se věnuje nejen samotné vraždě z roku 1968, ale i celému příběhu rodiny Jelínkových, v původním seriálu Brůnových.

Hlavní roli Stanislava Jelínka ztvární David Švehlík, jeho manželku Máňu Johana Matoušková a společného syna Filip Červenka. Studnu režíruje Tereza Kopáčová, která je podepsána i pod úspěšným seriálem Smysl pro tumor. U Davida Švehlíka měla hned jasno. „Od začátku bylo jasné, že David Švehlík to umí herecky pořádně rozbalit. Potřebovali jsme někoho okouzlujícího s temnými kouty ve své duši. Křehkého i pevného. Takový přesně David umí být,“ těšilo Kopáčovou.

Informací o podivínské rodině prý k dispozici moc nebylo. „Jelínkovi bydleli na okraji vesnice. Nechodili do hospody, neúčastnili se obecních akcí. Všichni, kdo si na ně pamatují, o nich mluví jako o podivínech, jako o do sebe uzavřené rodině. To ale muselo být něčím způsobeno, a to je to téma, které mě nejvíce lákalo,“ přiznává režisérka.

Natáčení předcházela dlouhá příprava a pečlivé rešerše. „I po padesáti letech je příběh Studny stále živý. Proto pro nás bylo důležité projít si všechny spisy a dostupné materiály o rodině, která velkou část společného života prožila v izolaci. V první řadě pro nás bylo stěžejní najít verzi, které sami věříme a která podle nás nejlépe vystihuje to, co se doopravdy stalo. Ale i když si člověk vše nastuduje, existují stále některé věci, které se nedozví nikdy. S Jelínkovými jsme neseděli u rodinného stolu, nebyli jsme svědky jejich běžných životních situací. Proto jsme vše konzultovali s psychology, vytvářeli si profily jednotlivých postav, snažili jsme se do nich vcítit, zjistit, co se jim mohlo honit hlavou. Aby příběh o nich, o jejich blízkých, rodině i sousedech byl co nejkomplexnější, ale především nejvěrnější. Proto jej vyprávíme od začátku, kdy se Máňa se Standou do sebe zamilovali,“ popisuje vznik seriálu scenárista Miro Šifra.

Stanislav Jelínek, v původní Studni starý Brůna, zabil vlastní manželku, podpálil dům, přizabil syna a nakonec spáchal sebevraždu. Tragédie se odehrála ve Vonoklasech kousek od Prahy. V mládí byl ale Stanislav velmi okouzlující.

Slavná scéna ze Studny v seriálu 30 případů majora Zemana

„Která holka by se nezamilovala do šarmantního, vtipného Standy? Byl okouzlující, uměl velká gesta. Ale někde hluboko uvnitř v něm od začátku doutnal problém. Máňa ho nejdříve nevidí, pak ho nechce vidět a nakonec už nechce odejít. Žila totiž v době, kdy se od rodiny neodcházelo, měla pocit, že ji musí držet pohromadě za každou cenu. Studna pro mě není jen fenomén, který stále fascinuje, senzace i noční můra několika generací. Našla jsem v ní právě toto silné téma, kterému rozumím a které považuji za důležité převyprávět,“ dodává režisérka Tereza Kopáčová. Šestidílný seriál Studna má za sebou první klapku, natáčet se bude do konce června.

Související témata:
Seriál Studna

Reklama

Další články

Načítám