Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Čeští diváci mají televizní Vánoce spojené s Vorlíčkovými Třemi oříšky pro Popelku, ti slovenští zase s pohádkou Perinbaba (1985) režiséra Juraje Jakubiska, která se po dlouhých 38 letech dočkala v kinech „dvojky“. Pokud jste příběh od našich sousedů dosud neviděli, můžete si ho pustit 29. prosince ve 20:10 na Televizi Seznam.

Film plný magie vás okouzlí svou bohatou fantazií, nezaměnitelným výtvarným stylem a magickým světem, který uměl tento slovenský režisér vytvořit naprosto jedinečným způsobem. Perinbaba je pohádková bytost, která ze svého jeskynního světa řídí počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou malého Jakoubka, který je dítětem potulných komediantů. Odvážný chlapec jí pak pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na Zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí…

Fellini měl Jakubiskovy filmy rád

Jakubiskův film, jenž vznikl v roce 1985, tedy ještě za hluboké totality, se může pochlubit i jednou opravdu velkou mezinárodní hvězdou, což tehdy v našich končinách nebylo zvykem. Roli Perinbaby si totiž střihla slavná italská herečka Giulietta Massina, která byla manželkou věhlasného režiséra Federica Felliniho. Ten Jakubiskovy filmy dobře znal a obdivoval: „V Jakubiskových filmech se vše iracionální, zázračné a pohádkové zdá být přirozené, jako sám život. Ne všichni máme jeho oči, které by nám umožnily vidět v každodenním životě to nečekané a fantastické,“ řekl italský režisér.

Alžbětka si s Jakubem nesedla

Jakuba hrál německý herec Tobias Hoesl, který na natáčení vzpomíná velmi rád. Perinbaba ho navíc proslavila i v rodném Německu, kde ji také vysílají vždy o svátcích. Pohádku si podle herce oblíbili i jeho rodiče už proto, že až do té doby hrával hlavně grázlíky, zatímco vánoční klasika ho ukazuje výhradně v pozitivním světle.

Představitelka Alžbětky Petra Kolevská-Vančíková přiznala, že ačkoli na plátně tvořila s Tobiasem Hoeslem zamilovaný pár, v soukromí si vůbec nerozuměli. „Tobias byl tehdy německá vycházející herecká hvězda a my jsme si vůbec nesedli,“ prozradila.

Obavy byly zbytečné

Slovenská herečka Soňa Valentová, která hrála Alžbětčinu macechu, měla po natočení Perinbaby obavy, že se kvůli této roli zoškliví všem dětem. Bylo to ale úplně naopak. Když chodila například se psem na procházky, děti na ulici ji zastavovaly a ptaly se, jaké to bylo, když letěla na peřině, a chtěly, aby jim vyprávěla i další zážitky z natáčení.

Reklama

Další články

Načítám