Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Do českých kin míří film Perinbaba a dva světy, pokračování slavné Perinbaby z roku 1985. Natáčení trvalo dlouhých šest let, v důsledku čehož se nakonec premiéry nedožil nejen sám režisér Juraj Jakubisko, který zemřel letos v únoru, ale i další aktéři.

Svou poslední roli si ve dvojce Perinbaby zahrál Daniel Nekonečný. Kostým měl jak jinak než výstřední a z ukázek je na první pohled vidět, že si natáčení patřičně užil a do své postavy vložil svůj pověstný temperament. Zemřel dva roky po zahájení natáčení, v březnu roku 2019, tedy 35 let poté, co odešla představitelka titulní role, italská herečka Giulietta Masina.

Právě kvůli její smrti v roce 1994 byl Jakubisko dost na vážkách, jestli má smysl „dvojku“ vůbec natáčet. Naštěstí mu pomohly moderní technologie, díky nimž měla i nová Perinbaba tvář zesnulé herečky. „Nedokázal jsem si představit, že by Perinbabu ztvárnila jiná herečka. Naštěstí současné technologie mi pomohly změnit názor. Přicházím s novým příběhem, pohádkou 21. století, která nám vrátí i milovanou Giuliettu,“ radoval se tehdy Juraj Jakubisko.

S filmem je spojená i další slovenská legenda, hudebník Meky Žbirka, kterého film inspiroval k nahrání singlu s názvem Slovenská. „Jsem velký fanoušek Juraje Jakubiska,“ svěřil se před třemi lety Meky. „Jeho tvorbu sleduji odjakživa a vážím si i našeho přátelství. S každým novým filmem jsem zvědavý, čím mě zase překvapí. Teď mě překvapil, když mi ukázal nadpozemské záběry z nové pohádky a zeptal se, zda bych k filmu nenapsal skladbu. Tyto dvě věci se spojily a inspirovaly mě ke skladbě Slovenská. Když teď vidím klip, který Juraj sestříhal z filmových záběrů, myslím, že se to prostě muselo stát,“ dodal muzikant k videoklipu, který má nyní na YouTube přes 3 miliony zhlédnutí.

Reklama

Další články

Načítám