Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Podobně jako herec Filip Březina (28) v seriálu Smysl pro tumor měl i on krásné, od přírody vlnité vlasy, jen světlejší. Do doby, než jej o ně – stejně jako postavu ambiciózního medika – připravila onkologická léčba. Ta jeho ale nebyla „televizní“ a nepatřila k žádné roli. Pavel Novák (†64), zpěvák s hlasem jako zvon a neskutečně pozitivním projevem, ji podstoupil doopravdy. Zachránila ho jen na čas.

Se zákeřnou nemocí bojoval zpěvák Pavel Novák dvakrát. Radost, že se mu podařilo rakovinu porazit – poté, co podstoupil dvě náročné operace a sérii ozařování –, mu totiž dlouho nevydržela. Po třech letech se choroba znovu vrátila. „Bůh má rád odvážné lidi. Bojoval jsem a jsem tady čtyři roky. Když jsem byl před pár měsíci na běžném odběru krve, cítil jsem, že nejsem v pořádku. A výsledky to potvrdily,“ svěřil se počátkem března 2004.

S rakovinou prostaty zkoušel bojovat i jinak – prostředky, o kterých lékaři většinou neslyší rádi. Třeba dlouhodobým hladověním trvajícím přes 40 dnů, aby nádor vyčerpal. Nepodařilo se. Zemřel před 15 roky, 11. února 2009, v nedožitých 65 letech.

Plánoval další písničky pro děti

Jeho poslední kapelou byla „rodinná“ skupina Family, v níž se uplatnily i jeho tři muzikální děti – Olga, Pavel junior a Tomáš. Od roku 1990 s nimi nastudoval hned několik hudebně-výchovných pořadů určených pro děti. Sjezdil s nimi republiku křížem krážem.

Pokud by vám to v něčem připomnělo Dádu Patrasovou, u tvorby pro děti v pozdních fázích kariéry podobnost začíná a končí. Pavel Novák začal zpívat na veřejnosti už v roce 1961, nejdřív to byl jazz v Dixielandu XI a potom taneční písničky s orchestrem Alfa. Později působil v přerovské kapele Synkopa. V roce 1967 založil skupinu Vox, se kterou spolupracoval rovných deset let, a měl s ní úspěch jak na domácích jevištích, tak v mnoha evropských zemích.

V tuzemsku přitom měly největší úspěch písničky jako Chci zapomenout, Vyznání, Žofie, Pihovatá dívka, Chodím, Malinká nebo Nádherná láska. Vybojoval dokonce bronz v tehdejším Zlatém, dnes Českém slavíku. Bylo to v roce 1967. O rok dříve, v šestašedesátém, skončil čtvrtý, v roce 1968 byl pořád ještě alespoň pátý.

Jako autor byl neobyčejně plodný. Napsal na 700 písní, 2000 textů a osm knih. Ani pracovitost mu nikdo nemohl upřít. Dokázal zpívat i na pětatřiceti akcích za měsíc, mnohdy stihl i tři denně.

Srovnávali ho s Neckářem

Zpěvák, skladatel, textař a spisovatel Pavel Novák se narodil 10. března 1944 v Přerově, kterému zůstal věrný po celý svůj život. V lidové škole umění se učil hrát na housle, později docházel na lekce zpěvu. Po maturitě na gymnáziu studoval biologii a tělesnou výchovu na přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kterou absolvoval v roce 1967.

„Novák je pozoruhodná osobnost a pro vývoj naší populární hudby přínosná v několika směrech,“ napsal o něm hudební kritik a hlasový pedagog Leo Jehne. „Předně se stal vedle Václava Neckáře naším nejdůležitějším zpěvákem, který dovedl masově prosadit v polovině šedesátých let u nás nastupující rockový pěvecký styl i chlapeckou tenorovou barvu… je důležité, že těžištěm jeho repertoáru byly vlastní skladby rockového charakteru, zpívané česky se všemi náležitostmi stylu a dikce,“ oceňoval respektovaný odborník.

Za roky, kdy se pohyboval na hudební scéně, vystupoval a natáčel prakticky se všemi špičkovými domácími orchestry. Fanynky z něj šílely, on měl ale celý dospělý život oči a srdce jen pro jedinou ženu, svou první lásku Olgu. Oženil se s ní v pouhých dvaceti letech a zůstal s ní až do své – bohužel předčasné – smrti.

Obava, zda tátova choroba nemůže být dědičná, trápila i jeho syna Pavla Nováka mladšího (†57). Opakovaně podstupoval vyšetření prostaty. Když ho 5. září 2022, poté, co byl jistou dobu pohřešován, našla policie bez známek života v jeho autě, koroner stanovil datum úmrtí už na 28. srpna. Policie na žádost rodiny oficiální příčinu jeho smrti z pitevní zprávy odmítla zveřejnit.

Související témata:
Pavel Novák (zpěvák)

Reklama

Další články

Načítám