Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Říkalo se mu „princ soulu“ – a tím tento všestranný muzikant a textař skutečně byl. Marvin Gaye (1939-1984; vlastním jménem Marvin Pentz Gay Jr.) byl obdařen mimořádným hudebním talentem, krásným hlasem a příjemným zevnějškem. Jeho výjimečná kariéra i život se ale vždy zmítaly mezi dvěma extrémy: náboženskou vírou a realitou šoubyznysu, mezi sladkostí úspěchů a bolestí osobních selhání, mezi egem a Bohem. Jeho smrt však patří k jedné z nejpodivnějších v historii populární hudby. Komerčně úspěšný a kritiky obdivovaný umělec zemřel totiž rukou vlastního otce.

Vyrůstal s násilnickým otcem

Narodil se jako nejstarší syn cholerického a impulzivního kazatele Gaye Seniora, který Marvina i jeho sourozence vedl nadmíru přísně a fyzicky je trestal kvůli každé maličkosti.

Zřejmě i proto se z Marvina stal rebel. Nechal školy a nastoupil k Air Force, ale i tam měl potíže podrobit se autoritám. Nakonec se tedy přiklonil k hudbě, která ho provázela odmalička.

Princem Motownu

Marvinova cesta mezi pěveckou elitu byla velmi krátká. Jeho umělecké ambice byly vysoké a detroitská vydavatelská firma Motown jej považovala za svého, získal dokonce přezdívku Princ Motownu. Od roku 1974 byl v pozici nejvýznamnějšího amerického černošského zpěváka. V jeho projevu se střetávaly vlivy Nata Colea, Franka Sinatry či Perryho Como.

Bál se o život

Na konci roku 1982 vydal Gaye jedno ze svých nejúspěšnějších alb Midnight Love. První singl s názvem Sexual Healing se stal jeho největším hitem. Zpěvák využil situace a v roce 1983 vyrazil na turné po celých Spojených státech.

V létě téhož roku se vrátil domů – do rodinné rezidence, kterou sám koupil rodičům. Byl ale ve špatné tělesné i duševní kondici. Nesnášel totiž cestování, a navíc začal trpět paranoiou, že mu někdo usiluje o život. Mimochodem, i proto nosil neustále neprůstřelnou vestu. Kromě toho své problémy řešil nadměrným užíváním kokainu.

Podivný dárek

Po návratu domů žil tedy pod jednou střechou s násilnickým otcem, zřejmě i proto, že matka se zotavovala po operaci ledvin a on ji s ním nechtěl nechávat samotnou. Není divu, že hádky a konflikty s otcem v domě gradovaly. Marvin dal navíc otci k Vánocům víc než podivný dárek – pistoli Smith & Wesson…

Tragédie na sebe nedala dlouho čekat. Na apríla, 1. dubna 1984, se rodiče pohádali a Marvin se zapojil ve snaze bránit matku. S otcem po sobě vyjeli, zpěvákovi ujely nervy a byl dost surový, jenže Senior se pak sebral a odešel do ložnice. Přinesl z ní darovanou pistoli a tou pak syna střelil rovnou ranou do srdce. Paradox celé situace ještě dokresluje fakt, že zpěvák zemřel den před svými 45. narozeninami.

Odešel s podmínkou

Došlo k soudu, kdy rodina uváděla, že Marvin měl sebevražedné sklony, které nedokázal sám zrealizovat, a tak k nim vyprovokoval otce. Ve zpěvákově těle se navíc našly stopy po kokainu. Obhajoba byla nakonec založena na faktu, že se otec bál synova nevyzpytatelného chování. Tatík nakonec kývnul na dohodu o vině a trestu a odešel od soudu s šestiletou podmínkou… Marvinova matka se s ním ještě před samotným soudním přelíčením nechala rozvést.

Související témata:
Marvin Gaye

Reklama

Další články

Načítám