Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jiří Datel Novotný (†73) se narodil před 80 lety, 8. dubna 1944. Nejdřív vystudoval Střední hotelovou školu v Mariánských Lázních, kde odmaturoval v roce 1962. Jeho profesní dráha se ale s hotelnictvím a gastronomií naprosto minula. V roce 1969 nastoupil do divadla Semafor, kde původně zastával funkci tajemníka Jiřího Suchého, pak se stal tiskovým tajemníkem divadla, začal ale i režírovat, hrát, a dokonce zpívat.

Začátkem 70. let se postupně objevoval i v menších filmových rolích, mihl se například ve Smyczkově Jen si tak trochu písknout. Tehdejší Československá televize v něm objevila moderátora a svěřila mu třeba Studio Jezerka. Doopravdy jej ale proslavila role doktora Jacquese Michella, lékaře výpravy z budoucnosti v seriálu Návštěvníci.

Nejznámější roli získal díky žárlivosti

Postava byla původně napsaná na tělo Jaromíru Hanzlíkovi, jenže ten tvůrcům udělal velkou čáru přes rozpočet. Během natáčení Noci na Karlštejně se zamiloval do Jany Brejchové. Ona do něj také. Natolik, že se rozvedla s Vlastimilem Brodským. Ten ale měl v seriálu hrát klíčovou úlohu.

Scenárista Ota Hofman pro něj vymyslel roli Velkého učitele Drchlíka a nechtěl se ho za žádnou cenu vzdát. Jenže jak by to asi vypadalo na place, kde by se potkávali dva rivalové v lásce? Proto postava nakonec připadla neznámému Novotnému, uvádí web csfd.cz.

„Byla to moje první, ale také poslední velká profesionální práce v seriálu,“ řekl později Novotný v rozhovoru České televizi.

Zřejmě si i tak připadal málo vytížený, takže dálkově vystudoval dokumentární režii na FAMU. A také napsal pár knížek…

Oddací list za informace

Kromě divadelních, televizních a filmových diváků, čtenářů a dalších se o něj ale v 80. letech začala zajímat také nechvalně proslulá StB. Mohl si za to tak trochu sám. Rozhodl se totiž oženit, což tehdy dělalo víc lidí než dnes a těžko by tím kdokoli vzbudil fízlovskou pozornost. Jenže Novotný zatoužil pojmout za manželku paní Johanku Víznerovou (*1944), vdovu po bratrovi herce Oldřicha Víznera, která žila v emigraci v tehdejší Německé spolkové republice.

Estébáci mu podle dokumentů z Archivu bezpečnostních složek, které po Novotného smrti zveřejnil deník Blesk, nabídli výměnný obchod: oddací list za informace o dalších emigrantech. Takzvaný vázací akt sice nikdy nepodepsal, svatba se ale konala.

Novotný se podle těchto dokumentů estébákům svěřil, že po svatbě plánují s novomanželkou žít odděleně – ona v Mnichově, on v Praze. Takový model soužití jim údajně oběma vyhovoval. „V průběhu prověřování jeho osoby bylo zjištěno, že se u něj projevují homosexuální sklony, které před okolím utajuje,“ napsal 20. června 1985 Novotného řídící orgán, poručík Vladimír Beneš, který ho ke spolupráci získal a kterého prý s divadelníkem pojil přátelský vztah.

Tři snubní prsteny

Novotný v té době sdílel společnou domácnost s přítelem Petrem. Když je Johana pozvala na společnou dovolenou k moři, estébákům neušlo, že všichni tři měli stejné prstýnky… StB se dostal do rukou i dopis, který Petrovi napsala.

„Já si myslím, že nikoho lepšího na vdávání najít nemůžu – než vás! To ti nevykám, to myslím, ty víš co. Ale vy taky ne!!! Myslím najít někoho lepšího. Takže bysme měli bejt všichni spokojení.“ Petr se sice později odstěhoval, existuje ale ještě další záznam, podle něhož Johanka vzala v srpnu 1986 Novotného na dovolenou k moři i s dalším mužem.

Nejasné okolnosti smrti

Jiří Novotný, který si prostřední jméno přidal na základě přezdívky z mládí, aby se odlišil od dalších nositelů tohoto v Česku velmi frekventovaného příjmení, zemřel 30. srpna 2017 zřejmě na mrtvici. Byla v pořadí už třetí. Přesná příčina jeho smrti ale dodnes není jasná.

Podle známých měl sice nemocné srdce, ale pravidelně chodil k lékaři a o své zdraví velmi pečoval. Byl však velmi uzavřený a o svém soukromí nikdy příliš nemluvil.

Posmrtné odhalení kontaktů s komunistickou státní bezpečnostní Novotného někdejšího šéfa Jiřího Suchého nerozhodilo. „Kdo to nedělal? Nám neškodil… Žil divadlem, a to bylo pro nás důležité,“ komentoval principál Semaforu zveřejnění dokumentů.

Související témata:
Jiří Datel Novotný

Reklama

Další články

Načítám