Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Obsadit ho do role byla pro televizní a filmové režiséry tak trochu sázka do loterie. Nikdy se nedalo předem odhadnout, jestli se ten životem kypící mladík sršící energií dožije konce natáčení. Jaroslav Dudek (†68), režisér seriálu Žena za pultem, si ještě mohl oddychnout. Juraj Herz (†83) měl s filmem Buldoci a třešně smůlu. Musel jej dotočit s náhradníkem.

Jiří Hrzán měřil 168 centimetrů. Možná měl tak trochu potřebu si to kompenzovat. Miloval ženy a výšky. Vysoké ženy a nebezpečné výšky. V Ženě za pultem si zahrál Fanyho Krále, který se dvořil „lahůdkové Olince“ v podání Hany Maciuchové (†75). Stěžejní pasáž na Olinčině veselce se točila dřív než jeho příchod do seriálové samoobsluhy. Mezitím odjel na zájezd do Ostravy.

Vystupoval tam na akci, kde hostovala také zpěvačka Miluška Voborníková (74), do které se bezhlavě zamiloval. Opil se a po koncertě se ji vydal navštívit v hotelovém pokoji. Ťukat na dveře mu ale připadalo banální, tak to vzal přes balkon. Spadl z výšky 23 metrů.

„Havrani jeli pro mrtvolu a on měl jen slabý otřes mozku, takže odjeli zpět prázdní,“ vzpomínala později hlavní hrdinka seriálu Jiřina Švorcová (†83) ve své knize Žena za pultem.

„Člověče je to fofr, ale myslel jsem na to, že musím nějak padnout do kotoulu, že to odroluju, a takhle jsem to přežil,“ popisoval později sám Hrzán. Každopádně kromě otřesu mozku utrpěl také zlomeninu krčku. Svou roli v seriálu sice dohrál, nic se přetáčet nemuselo, přišel ale o možnost zahrát si ve filmové komedii z havířského prostředí Parta hic.

Při pádu mu praskl i opasek

Tohle se stalo v roce 1977. O tři roky později, přesněji 22. září 1980, už při podobném kousku tolik štěstí neměl.

Ten večer popíjel v pražském divadelním klubu ve Smečkách ve společnosti jedné ze svých četných milenek, která pracovala jako garderobiérka v Činoherním klubu. Ta ale odešla s jiným, Hrzán si pak dal ještě několik panáků s hereckým kolegou Jiřím Zahajským (†68), načež se sebral a vydal se za svou láskou.

Ve tři ráno ho našla ležet v bezvědomí pod svými okny na dvoře domu. Bydlela v pátém patře… „Barák byl zamčený a on se k ní chtěl za každou cenu dostat, tak lezl po stěně. Když už byl skoro nahoře, sletěl. Musela to být strašná rána, protože tím nárazem mu praskl i opasek u kalhot,“ vyprávěl později Zahajský.

O dva dny později Hrzán svým zraněním podlehl.

Místo plakátů mohli prodávat kalhotky

„Ležel jsem v posteli a ve čtyři ráno najednou zvoní telefon. Volali z nemocnice na Karlově náměstí, že u Jirky našli moji vizitku, a řekli mi, co se stalo. Hned jsem se tam rozjel,“ svěřil se deníku Aha! Hrzánův přítel, hudební skladatel Zdeněk Barták. „Už nevnímal. Nestačili jsme si nic říct. Byl to smutný pohled,“ popisoval někdejší parťák, který známého furianta v minulosti tahal z mnoha průšvihů.

„Dodnes si vyčítám, že to takhle dopadlo. On byl ale nezvladatelná střela. Když to přeženu, s ním by člověk musel být šestadvacet hodin denně,“ krčil rameny.

Když Hrzán dostal zákaz a nesměl účinkovat v divadle, založil Barták skupinu, která jej doprovázela, a několikrát společně objeli republiku se zábavnými pořady, jako „Role, které jsem nehrál“ nebo „Drahé ženy a já“.

„Ostatní prodávali plakáty, aby zaplatili techniku, my jsme mohli prodávat dámské kalhotky a kapesníky, protože všichni byli počůraní a uslzení smíchy,“ vzpomínal s nadsázkou Barták.

Zbil policistu, žehlil to Gott

Hrzán žil skutečně bohémským životem. „Před každým vystoupením přišel ke mně domů a osprchoval se, jinak přespával u svých děvčat,“ líčil Barták. „Měl čtyři adresy. Vždycky u jedné z nich přebýval. Když jsme jeli z představení, pokaždé jsem se ho ptal, kde ho dneska vysadím, jestli v Dejvicích, nebo v Braníku. A on to řešil podle situace.“

Kapelník to se svou hvězdou nemíval lehké ani jinak. Jednou, když se zase důkladně opil, popral se Hrzán s hlídkou Veřejné bezpečnosti. Skončil v policejní cele. Další den ovšem měli mít vystoupení v Chrudimi. Z toho samozřejmě sešlo.

Herec se ozval až po dvou dnech. „Z vazby ho potlučeného odvezli do nemocnice, kde přemluvil nějakou kočičku, aby mi mohl zavolat a říct, co se stalo,“ vybavuje si skladatel. „Snažil jsem se mu pomoci, ale s policajtem, co ho měl na starosti, se nedalo absolutně domluvit. Pomohl nám až Karel Gott, který se na nás jako jeden z mála nevykašlal a dokázal to vyžehlit.“

Hrzán se ale tak jako tak ocitl před soudem za napadení veřejného činitele, naštěstí vyvázl s podmínkou. A do Chrudimi se jelo znovu. „Chtěli jsme to těm lidem vynahradit. Jenže po půl hodině odešla aparatura! To už nás tady zabijou, říkali jsme si. Nakonec jsme to odehráli akusticky a úspěch byl velký,“ uzavírá Barták.

Jeho práci museli dokončit kolegové

Jiří Hrzán se nedožil nejen premiéry Herzových Buldoků, která proběhla v roce 1981, ale ani konce natáčení včetně svých scén. Všechny, v nichž vystupoval, se musely přetáčet. Nahradil jej Miroslav Středa (†76). Přesto zůstal pietně uveden v titulcích.

Nedokončil ale ani postsynchrony k filmu Prázdniny pro psa, kde si zahrál otce Tomáše Holého (†21). Ve filmu stačil namluvit pouze necelých deset minut. Produkce to nakonec vyřešila tak, že zbytek jeho postavy nadaboval Vladimír Hrabánek (†70).

Expřítelkyně nevěděly, kde má hrob

Narodil se před 85 roky, 30. března 1939 v Táboře. Tam je také pohřben. K nedožitým osmdesátinám mu místní nechali vytvořit bronzovou plastiku, která jej představuje balancujícího na opěrné zdi Gymnázia Pierra de Coubertina nad rybníkem Jordán.

O místě jeho posledního odpočinku do té doby nevěděly ani některé z jeho někdejších intimních přítelkyň, mezi něž patřily například Hana Čížková (70), hvězda Troškových Kameňáků, nebo zpěvačka Martha Elefteriadu (77). Zjistily to až od novinářů.

„Někdo říkal, že Jirka leží v Praze, někdo v Táboře. Strašně ráda a s láskou na něj vzpomínám. Byl úžasně galantní, ale žít s ním nebylo jednoduché. Hrozně žárlil, přestože sám měl rád několik žen najednou,“ svěřila se webu ahaonline.cz Čížková.

Podobně si zavzpomínala i Martha Eleftheriadu. „Jirka byl opravdu zlatíčko. Fyzicky sice drobek, ale jinak nesmírně charizmatický člověk. Žili jsme spolu asi rok. Ale nebylo to vždy jednoduché,“ přiznala zpěvačka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám