Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Po letech mlčení se vdovec po Evě Pilarové (†80) Jan Kolomazník rozhodl promluvit o nejhorším dnu své milované ženy. O leteckém neštěstí z roku 1973, které stálo život muzikanty z její kapely a kdy zpěvačka unikla smrti jen tak tak. Muzikanti 17. února zmíněného roku letěli z Kuby a přestoupili v Moskvě na let, který byl pro ně osudový.

Deníku Aha Jan prozradil, že piloti byli opilí. „Eva na to v podstatě nikdy nepřestala myslet. Mnoho let po té nehodě k ní po koncertu přišel nějaký muž. Prý nějaká bývalá velká šajba, vysoce postavený člověk. Řekl jí, že chce, aby to věděla, protože si podle něj zaslouží znát konečně pravdu. A prozradil jí, že vyšetřování po pádu letadla prokázalo, že piloti byli opilí,“ prozradil vdovec šokující detaily.

Eva Pilarová měla být v letadle také, ovšem rozhodla se, že na Kubě ještě zůstane spolu s Vlaďkou Prachařovou. To jí zachránilo život.

A jak zní oficiální verze? Let z Karibiku přes Moskvu nejdříve probíhal bez problémů. Před přistáním ale letadlo začalo prudce klesat a došlo k nárazu do země. „V průběhu vyšetřování se zjistilo, že krátce před nehodou nastavovala posádka stabilizátor, ale pilot ho dal na špatnou stranu. Tím pádem byla účinnost výškového kormidla tak malá, že nestačila udržet letadlo na sestupové ose a došlo k nárazu do země,“ popsal letecký publicista a pilot Ladislav Keller pro zmíněný deník.

Související témata:
Letecká doprava

Reklama

Další články

Načítám