Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Rodina, kolegové a široká veřejnost se v pátek rozloučili s hereckou legendou Janou Hlaváčovou (†85). Národní divadlo společně s Divadlem na Vinohradech a po domluvě s rodinou naplánovalo poslední rozloučení, které se konalo na scéně zlaté kapličky.

S filmovou a divadelní hvězdou se její obdivovatelé loučili během pátečního dopoledne. V Národním divadle nechyběl ani prezident Petr Pavel s manželkou Evou. V čestné stráži se u rakve Jany Hlaváčové vystřídala celá řada známých jmen: Dagmar Havlová (71), Jiřina Bohdalová (92), Jana Boušková, František Němec a mnoho dalších.

V divadle samozřejmě nechyběli dcera Jany Hlaváčové Bára Munzarová (52) s manželem Martinem Trnavským, vnučka Anička Dvořáková, Ivan Trojan (59), Carmen Mayerová, Jaroslav Satoranský a desítky dalších hereckých kolegů.

Budova Národního divadla byla pro veřejnost otevřena od 10 hodin, aby se smuteční hosté mohli v klidu rozloučit a položit květiny. Samotný obřad začal v 11 hodin smutečním projevem Ivana Trojana, který neskrýval slzy a mluvil za studenty Jany Hlaváčové. Následovali ho ředitel Národního divadla Jan Burian, Taťjana Medvecká, Emília Vášáryová a Petr Kostka.

Do divadla dorazila celá řada herců, kteří na Janu Hlaváčovou zavzpomínali.

„Paní Hlaváčová byla moje profesorka na DAMU, jedna ze tří pedagogů. Symbolizovala pro mě hereckou rodinu v rámci DAMU, dala mi spoustu hereckých rad,“ vzpomínal pro Super.cz na hereckou legendu Marek Adamczyk (36). „Byla to úžasná žena, pro mě to byla zásadní žena nejen v osobním životě, ale také herecky,“ řekl herec Ladislav Hampl.

„Paní Hlaváčovou jsem obdivovala celý život a moc jsem si jí vážila, uzavírá se kruh velkých umělců,“ dodala herečka Bára Kodetová (53).

Jana Hlaváčová odešla do hereckého nebe 13. ledna. Ikona české kinematografie léta bojovala s Parkinsonovou chorobou. Svou hereckou kariéru ze zdravotních důvodů ukončila už v roce 2011, a to dramatem Viditelný svět. V posledních letech se o herečku vedle rodiny a dcery Báry Munzarové starala také pečovatelka, která do jejich domu pravidelně dojížděla.

Poslední sbohem se koná na stejném místě, kde se veřejnost v roce 2019 loučila s manželem Jany Hlaváčové Luďkem Munzarem (†85).

Reklama

Další články

Načítám