Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Je citlivá a sama přiznává, že má křehkou psychiku. Není tedy divu, že se zpěvačka a herečka Eva Burešová (30) často ozve, i když jde o případ, kde už nelze oběti pomoci. Tím byla i smrt žáka 9. třídy. Spáchal sebevraždu, za skandování spolužáků skočil ze střechy školy v Parchovanech v okrese Trebišov. Důvod? S největší pravděpodobností šikana!

O tom, že byl chlapec šikanován, poskytl důkazy i slovenskému tisku jeho otec. Škola ho ovšem žene k soudu kvůli negativní medializaci. Žádá, aby se zdržel výroků na adresu vzdělávacího zařízení a jejího vedení. I ve smyslu, že škola šikanu nevyřešila a případ skončil tak tragicky. A to Evu nazvedlo ze židle. „Kde to žijeme?“ ptá se.

„Škola, ve které přímo na jejím místě spáchal sebevraždu mladý kluk kvůli šikaně, která školou prostě byla přehlížena a ignorována, se rozhodla žalovat otce tohoto chlapce kvůli poškození dobrého jména?! Nepoškodila si tato škola jméno náhodou sama, když něco tak tragického dopustila, když volání o pomoc neřešila, když nechala žáky, aby přihlíželi a ještě vše natáčeli na sociální sítě a skandovali, ať chlapec skočí?“ je vyděšená zpěvačka.

Pozastavuje se nad tím, že škola odstranila i pietní místo se vzpomínkou na hocha. „Opravdu chtějí žalovat otce, kterému se stala tak tragická věc a on jen veřejně hájí alespoň zbytek práv, co jeho syn má? Opět budeme podporovat tyhle hnusy a podkopávat nohy slabším, ale evidentně v právu?!“ ptá se dál.

A dává i odpovědi. „Místo žaloby otce by měli řešit, co děje s touto tiktokovou generací bez citu, strachu, empatie, a jak je něčeho takového vůbec schopna. Vím, že je před námi spoustu práce, ale někdy mám pocit, že je to těžší a těžší. Chraňte si své city prosím. A bojujte vždy za práva těch, co se bránit sami nedokážou,“ míní Burešová.

Nejen svým sledujícím doporučuje, že pokud zažívají šikanu oni sami nebo někdo z jejich okolí, mají se obrátit o pomoc. Mimo jiné v aplikaci Nepanikař, se kterou sama dlouhodobě spolupracuje. „Je vás tolik, co se cítíte sami, že ve chvíli, kdy se ozvete, zjistíte, že sami nejste a společně zvládnete pohnout horou,“ dává naději Eva.

Reklama

Další články

Načítám