Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Věřili byste, že tyto fotografie dělí více než čtyři dekády? Herečka a bývalá modelka Mireille Darc však neztratila nic ze svého francouzského šarmu ani s pomalu se blížící osmdesátkou. Hvězdu stříbrného plátna 60. a 70. let, která se stala osudovou ženou pro Alaina Delona, si nejlépe vybavíte z komedie Velký blondýn s černou botou. A právě dnes slaví 77. narozeniny, gratulujeme!

Umělecké začátky herečky s charakteristickým smyslem pro humor byly poměrně krušné. Z rodného Toulonu na jihovýchodě Francie odjela těsně po absolvování konzervatoře do Paříže, kde si pronajala malou garsonku na proslulém Montmartru. Role jí ale pochopitelně do klína nepadaly, a tak se živila tu venčením pejsků bohatých paniček, tu hlídáním dětí. Peněz neměla nazbyt a občas šla spát i s prázdným žaludkem.

Situace se zlepšila až s prvními modelingovými příležitostmi, kdy si už mohla dovolit i navštěvovat lekce herectví u Maurice Escandeho. Tak se přes Gilberta Bécauda dostala do divadla. První zajímavější role dostala až v roce 1960 ve filmech Du côté de l'enfer a Otěže na krku, kde si mohla poprvé zahrát vedle tou dobou již slavné Brigitte Bardot. Toho času se také odbarvila na blond a u této barvy už také zůstala.

Z výčtu jejích slavných rolí jmenujme například filmy Galia, Week End, Jeff, Borsalino, Není kouře bez ohně, Uspěchaný muž, Ledová ňadra a především pak Velký blondýn s černou botou a jeho pokračování Návrat velkého blondýna. V obou slavných komediích se objevila vedle Pierra Richarda.

Jejím životním i profesně nejbližším partnerem byl Alain Delon. Jako pár fungovali patnáct let a natočili společně spoustu filmů. Dodnes jsou přáteli a úzce spolupracují na nejrůznějších projektech včetně těch divadelních. Od roku 2002 je Darc vdaná za architekta Pacala Despreze.

Reklama

Další články

Načítám