Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Vyjukaný klučina na fotce s pejskem patří k populárním českým hercům. Proslavil se zejména díky svému osobitému humoru. Pochází z Valašska, ale žije v Praze. Patří k velkým kamarádům Bolka Polívky, který mu vymyslel vtipnou přezdívku. Zahrál si v oblíbené rodinné komedii o chobotnicích, uváděl populární soutěžní pořad a jeho nevlastní dcera patří k úspěšným herečkám. Poznali jste ho?

Pavel Zedníček přezdívaný Čmaňa se narodil 1. listopadu 1949 na kovárně v Hošticích-Herolticích na Vyškovsku. Vyrůstal však ve Zlíně a považuje se za kovaného Valacha. Vystudoval kožařskou průmyslovku, ale práce obuvníka ho nikdy nelákala.

Už ve škole byl považován za baviče, který miloval společnost. Odtud už byl jen krůček k herectví. Přihlásil se na JAMU, kde studoval herectví s brněnskou partou kolem Miroslava Donutila, Jiřího Bartošky, Karla Heřmánka či Bolka Polívky. Po krátkém působení v Divadle Na provázku odešel hrát do Činoherního studia v Ústí nad Labem.

V 70. letech exceloval v trojici s Karlem Heřmánkem a Jiřím Bartoškou. Společně působili v Divadle Na zábradlí, kde ztvárnili řadu nezapomenutelných rolí. Oblíbili si ho také televizní diváci. Objevil se v seriálu Sanitka, dětských filmech Veselé Vánoce přejí chobotnice a Chobotnice z 2. patra či v seriálu Malý pitaval z velkého města.

Pavel Zedníček byl vždy považován za výborného baviče a smíška milujícího společnost. A právě humorné role mu sedí nejvíc.

„Pavel nikdy nebude hrát profesora makrobiologie, to není jeho parketa, to není jeho téma, vždycky to bude zemitý, upřímný, usměvavý, fortelný člověk, takový, jaký je. Časem to z jeho projevu začali režiséři pociťovat a věděli moc dobře, že takhle Pavel funguje nejlíp,“ promluvil o svém kolegovi a kamarádovi v pořadu České televize Neobyčejné životy Miroslav Donutil.

Diváci si Pavla Zedníčka pamatují také coby moderátora soutěže Kufr a zábavného pořadu Ptákoviny. V současné době působí v divadle Kalich, kde se v divadelních komediích objevuje po boku Jany Paulové.

Životní partnerkou Pavla Zedníčka je scenáristka a moderátorka Hana Kousalová. Z prvního manželství s tanečnicí Taťánou má Zedníček nevlastní dceru Lucii, kterou adoptoval jako osmiletou. Po bolestném rozvodu se Zedníčkův vztah s dcerou velmi pošramotil. Přestali se společně stýkat a nemluvili spolu. Dnes už prý rodinné sváry dokázali alespoň trochu urovnat.

Reklama

Další články

Načítám