Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„Anděl, vopravdickej anděl…“ zasní se po srážce s krásnou řidičkou fiatu farář Otík v Troškově nestárnoucí komedii Slunce, seno a pár facek (1989). A domnělý anděl – inženýrka Tejfarová – se uvede těmito slovy: „No, kam čumíš, dědku jeden bláznivej? Se podívej, jak to mám vodřený. Se na to můžu vybodnout! Když na tom neumíš, tak na to nelez. No!“ Roli Tejfarky, která rozvrátila poklidný život živočicháře Bédy a jeho společnou budoucnost s Evíkem, ztvárnila kouzelným způsobem Kateřina Lojdová (62).

Role psaná na tělo

I když se Slunce, seno a pár facek točilo před 34 lety, s rolí Tejfarky je Lojdová spojována dodnes. Nicméně sympatická dáma v jednom rozhovoru prozradila, že jí to vůbec nevadí. Narodila se 2. března 1961 v Praze do umělecké rodiny – otec byl violoncellista a matka výtvarnice, ale žádné herecké ambice neměla.

Původně začala studovat produkci a řízení na FAMU, ale protože ji režiséři z filmové fakulty začali obsazovat do svých filmů, rozhodla se, že vystuduje i herectví na DAMU. Jako správná produkční si totiž dovedla spočítat, že s vystudovaným herectvím bude mít i vyšší honoráře.

K roli Tejfarky se dostala díky své matce, která byla v době příprav natáčení přítelkyní scenáristy Petra Markova (78). Tím druhým byl Zdeněk Troška (70), který jí prý vytvořil roli přímo na míru. A Lojdová ji pak dostala jako dárek k narozeninám.

Herectví jako veselý začátek

Objevila se i v dalších úspěšných filmech jako Anděl s ďáblem v těle (1983), Chobotnice z II. patra, Veselé vánoce přejí chobotnice (oba 1986) či Anděl svádí ďábla (1988). Definitivní tečkou za její hereckou kariérou byl rok 1998 a televizní film Tanec kolem zlatého vejce.

Kateřina Lojdová jako inženýrka Tejfarová v komedii Slunce, seno a pár facek

I pro Lojdovou je herectví dávno uzavřená kapitola: „Lidé mě znají jako herečku, ale to jsem dělala možná pět let. Pro mě je to marginální etapa života, takový veselý začátek. Dnes bych se popsala jako manažerka, pořád mám potřebu něco organizovat,“ řekla před časem představitelka Tejfarky.

Žena mnoha profesí

V 90. letech 20. století se Lojdová věnovala politice – byla poslankyní tehdejší České národní rady a Poslanecké sněmovny za Občanskou demokratickou alianci (ODA), později působila jako poradkyně ministra životního prostředí Jiřího Skalického.

Po odchodu z politiky pracovala nějaký čas jako šéfredaktorka společenského magazínu a postupem času se věnovala celé řadě dalších profesí, mj. architektky a stavitelky, psychoterapeutky, galeristky, fejetonistky atd.

Manželkou velvyslance

Jejím manželem je známý rozhlasový magnát, politolog, literární vědec a dnes i diplomat Michel Fleischmann (71), který od roku 2019 působí jako velvyslanec ČR ve Francii. Mají spolu dvojčata Maxe a Kláru, po jejichž narození se Lojdová sice stáhla ze světel ramp, nikoli však z pracovního procesu. Syn dnes studuje architekturu, dcera řízení a inovace na pařížské Sorbonně.

Související témata:
Kateřina Lojdová

Reklama

Další články

Načítám