Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Hlas jako zvon, ale nešťastný osud. Tak by se dala charakterizovat jedna z nejvýznamnějších českých zpěvaček minulého století. Její rodiče se rozvedli, což nesla velmi těžce. Sama neměla štěstí v lásce a svůj žal a deprese léčila prášky a alkoholem.

Eva Olmerová se narodila 21. ledna 1934. Hudbě se věnovala od raného mládí, a to nejen zpěvu, ale také hře na klavír a na kytaru. V roce 1962 nastoupila do tehdejší líhně hvězd, do divadla Semafor, a kariéra se mohla rozjet na plné obrátky.

První desku Jazz Feelin' natočila v roce 1968 v angličtině, o rok později si v Praze zazpívala se světoznámou zpěvačkou Ellou Fitzgeraldovou. Ta byla z Evy tak nadšená, že s ní chtěla jet na společné turné po Evropě. Velké úspěchy jí však nebyly dopřány. Úřady jí cestu nikdy nepovolily. Od normalizace jí byla zakázána činnost a několikrát ji vyslýchala StB, dvakrát se dokonce dostala do vězení, jednou za facku, kterou uštědřila policistovi, podruhé za autonehodu.

Její stav se poté už jen zhoršoval a k depresím, ke kterým přispěla i tři nevydařená manželství, se přidaly i zdravotní problémy. Legendární jazzová zpěvačka zemřela po dlouhé nemoci 10. srpna 1993.

Reklama

Další články

Načítám