Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Během natáčení jeho nejslavnější role slavil jednatřicáté narozeniny. Dnes mu táhne na šedesátku. Není divu, že se dlouhá desetiletí na vzhledu Toma Hulceho (58) projevila. Poznali byste v tomto zarostlém prošedivělém a podsaditém muži herce, který kdysi ztvárnil geniálního hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta v osmi Oscary oceněném velkofilmu Miloše Formana (80) Amadeus?

Přestože byl i Hulce nominován za svůj bravurní výkon v roli Mozarta na Oscara, cennou sošku si nakonec odnesl jeho herecký kolega F. Murray Abraham, který cenu získal rovněž za roli v Amadeovi, a to za ztvárnění dvorního skladatele císaře Josefa II. Antonia Salieriho.

Rodným místem Toma Hulceho je americký Detroit a jeho dětským snem bylo stát se zpěvákem. Ten se však rozplynul ve chvíli, kdy se po mutování stal jeho hlas pro zpěv nepoužitelný. Z domova odešel v patnácti letech a začal studovat umění.

Hulce si odbyl herecké začátky na Broadwayi ve hře Equus v roce 1975. Až do počátku 80. let se věnoval téměř výhradně divadelnímu herectví, ale rovněž se proslavil díky komedii 'Zvěřinec časopisu National Lampoon' z roku 1978. V této době byl herec již krůček od své životní role, která přišla s již zmiňovaným Amadeem v roce 1984. V úzkém výběru na jeho ztvárnění nakonec porazil Davida Bowieho (65) a také rusko-amerického herce Mikhaila Baryshnikova (64).

Mezi jeho další větší filmy patří Dominick a Eugene, Uvnitř kruhu, Beze strachu, Frankenstein či Horší už to nebude. Hulce je ale rovněž divadelním producentem.

Zajímavou kapitolou je Hulceho osobní život... Dosud se o něm totiž téměř nic neví. Přestože se mělo za to, že si již před mnoha lety vzal italskou umělkyni Ceciliu Ermini, s níž měl mít i dceru, později herec uvedl v rozhovoru pro The Seattle Gay News, že nikdy ženatý nebyl a nemá ani děti. Homosexuální orientaci však také nepřiznal. Herec v současnosti žije v New Yorku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám